23948sdkhjf

Framtidens motorbränsle kommer från Skåne

Två skånska företag har gång i ett samarbete som konkurrerar med jättar som BP och DuPont om att hitta bästa sättet att tillverka framtidens motorbränsle.
Det är företagen Protista och Perstorp AB som samarbetar om något som kan bli Sveriges första tillverkning av ett nytt fordonsbränsle – biobutanol.

De två skåneföretagen kan räkna med skarp konkurrens från jättar som BP och DuPont som är inne på samma spår i försöket att hitta bästa sättet att tillverka framtidens motorbränsle .

Butanol skiljer sig från etanol genom att ha ett högre energiinnehåll, och bensinen kan dessutom blandas med dubbelt så mycket butanol som etanol utan att motorn behöver byggas om.

Det nya med detta är att man kan använda naturliga bakterier i tillverkningsprocessen i stället för kemiska, en ny metod som Protista håller på att ta fram. Man siktar på en industriell tillverkning av icke ätbara rester från jord- och skogsbruk som råmaterial. Projektet förväntas klart till lansering under 2009.

Källa: HD

Om Protista
Bakom Protista finns bland annat Sven-Erik Nilsson, grundare till Hemocue. Företaget har cirka 30 anställda och har verksamhet både i Bjuv och på Ideon i Lund. Protista är uppdelat i tre divisioner: Microbial fermentation, Food och Biomedicine. Omsättningen uppgår till cirka 8 miljoner kronor. Protista är med i miljönätverket Greenchem, där bland annat Lunds Universitet, Ikea, Akzo Nobel och Perstorp AB ingår.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096