23948sdkhjf

Miljöteknikorder till 9 miljoner kronor

Svensk Rökgasenergi har fått en genombrottsorder för sin utrustning för rening av komplexa rökgaser inom tung industri.
Energi- och miljöteknikkoncernen Opcon AB:s dotterbolag Svensk Rökgasenergi (SRE ), tidigare DI gasell, har tagit en genombrottsorder för sin rökgasreningsutrustning för en helt ny kundapplikation, rening av komplexa rökgaser inom tung industri.

Ordervärdet uppgår till knappt 9 mkr och är ett insteg i ett helt nytt kundsegment. Kunden är SMA Mineral AB och deras kalkverk i Boda som testat en mindre utrustning under två år. SMA Mineral har ca 700 miljoner kronor i omsättning och är en av de största tillverkarna av kalkprodukter i norra Europa och Bulgarien, med nästan 20 olika produktionsanläggningar.

- Det här är ett viktigt steg i vårt miljöarbete. SMA Mineral ställer höga krav på den reningsutrustning vi använder. Det gäller såväl nivån på rening som på driftsäkerhet av anläggningen. Efter att ha testat Svensk Rökgasenergis system i två år här i Boda känner vi att vi har säkerställt att systemet lever upp till våra höga krav, säger Leif Norlander, teknikchef SMA Mineral AB.

- Det här är ännu ett inbrott i ett helt nytt kundsegment för vår energi- och miljöteknik som ökar tillväxtmöjligheterna framöver. Rening av rökgaser i tung industri är dessutom en marknad som växer internationellt i takt med att myndigheter runt om i världen ställer högre krav på rening. Att svenska Boda kalkverk, med sina höga krav, köper systemet efter att ha testat det under två
år betyder att vi redan skaffat oss en viktig referens inom den här typen av processindustri, säger Rolf Hasselström, vd och koncernchef Opcon AB.

SRE:s system, System Renergi är baseras på värmeåtervinning genom rökgaskondensering och innebär såväl kraftigt minskade utsläpp som stora energibesparingar. Den främsta marknaden har historiskt varit biomasseeldade fjärrvärmeverk där SRE har ett 70-80 tal installationer främst i Sverige och norra Europa med energibesparingar på uppåt 25-30 procent. SRE har också nyligen
tagit sig in på nya kundsegment som kommersiella växthus och nu också tung industri och har en exportandel på c:a 50 procent. Till systemet har också lågtemperaturtorken Renergi LTD adderats som använder spillvärme för att torka biomassa hos bl.a. pelletstillverkare.

Källa: Opcon

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093