23948sdkhjf

Stockholm blir elbilsstad

Fortum och Stockholms stad har presenterat planerna för att göra Stockholm till en av världens främsta miljöbilsstäder. Elbilar är en viktig del i detta.
Samarbetet omfattar bland annat att utveckla och testa infrastrukturen för laddning av elbilar, samt att driva frågan för en enhetlig standard för laddstolpar och infrastruktur.

Fortums ambition är att som ett första steg installera 100 laddstolpar för elfordon i Stockholm under 2009 . Den 12 december öppnades de första permanenta laddplatserna på Norr Mälarstrand. Inom kort kommer också laddplatser öppnas på infartsparkeringarna i Ropsten och vid Brommaplan.

- Fortum strävar efter att erbjuda tjänster och produkter inom vår kärnaffär, med starkt fokus på hållbar utveckling och minskad klimatpåverkan. Att driva utvecklingen av framtidens infrastruktur och erbjuda klimatneutralt drivmedel för elbilar är därför en naturlig del av vår utveckling som energibolag. Vi ser fram emot det utökade samarbetet med Stockholms Stad, säger Christian Lundberg, VD Fortum Sverige.

- År 2030 ska vi ha ett Stockholm i världsklass . Den så kallade Vision Stockholm 2030 är en långsiktig och samlad vision för Stockholms utveckling och för en hållbar tillväxt. Satsningen på Stockholms innerstad som en utsläppsfri bilstad i världsklass ser med dagens utveckling ut som en fullt realistisk vision, säger Ulla Hamilton, Miljö- och trafikborgarråd i Stockholms Stad.
Samarbetet innebär i korthet:

1. Infrastruktur för laddning av elbilar. Fortum och Stockholms Stad samarbetar för att testa olika tekniker och betallösningar. I en växande storstad med hård konkurrens om gatumarken krävs en smart planering och en helhetssyn på stadens villkor. Stockholms stad och Fortum arbetar med olika samarbetspartners för att identifiera utmaningarna samt att hitta de bästa lösningarna. Idag öppnas de första permanenta laddstolparna på Norr Mälarstrand och Lidingövägen i Stockholm. Ambitionen för 2009 är att sätta upp ca 100 laddstolpar i staden. En överenskommelse är träffad mellan Fortum och Stockholms Parkering AB.

2. Fortum och Stockholms Stad övergår till elbilar. Vi arbetar aktivt för att elbilar ska finnas med som ett av flera miljöbilsalternativ i våra egna fordonsparker. Stockholms stad arbetar för att analysera och genomföra regelförändringar för att möjliggöra att en fungerande infrastruktur kan etableras. Fortums målsättning är att 50 % av den utbytbara fordonsparken i Sverige ska vara elbilar innan 2015 års utgång. Ambitionen är att även engagera andra företag, myndigheter och organisationer att följa vårt exempel.

3. Initiera enhetlig standard för laddstolpar och infrastruktur. För att kunna bygga en infrastruktur som håller i decennier framöver behövs en standard för laddning. Det handlar bland annat om sladd och kontakters placering, typ av laddplats, betalningsformer och säkerhetskrav. Fortum och Stockholms Stad initierar en dialog med andra aktörer och beslutsfattande organ för att en gemensam standard ska utformas som blir vägledande för den svenska och nordiska marknaden såväl som den europeiska marknaden.

Visionen "Stockholm: Elbilstad 2030" innebär i korthet: • Citytrafiken är i det närmaste utsläppsfri 2030
• Citytrafiken ska vara näst intill bullerfri 2030
• Det finns tillgång till snabbladdning och vanlig laddning för personbilar där man behöver den
• Elen som finns i laddstolparna ska vara koldioxidfri eller förnyelsebar
• Stockholm är ett internationellt föredöme såväl i andel elbilar som antalet laddställen

Källa: Fortum
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11