23948sdkhjf

Autoliv ska spara mer

December månad är katastrofal för Autoliv och företaget tvingas justera sin prognos och accelerera den redan pågående besparingsplanen.
Autoliv Inc. har meddelat att besparingsåtgärderna har gått fortare än beräknat. Dock kommer neddragningarna i fordonsproduktionen under detta kvartal att vara betydligt större än väntat. Därför justerar koncernen sin finansiella prognos.

Autolivs utveckling var under oktober och november i linje med koncernens marginalprognos. I december ser emellertid försäljningen ut att falla drastiskt, troligen med mer än 40 %, eftersom ovanligt många bilfabriker hos kunderna står stilla.

Autolivs organiska försäljning väntas därför minska med mer än 25 % i det fjärde kvartalet och med i genomsnitt nästan 10 % under helåret 2008. Givet de senaste valutakurserna beräknas den rapporterade försäljningen att minska med 30 % under kvartalet och med nästan 5 % under helåret.

I oktober beräknades den organiska försäljningen minska med 12 % under kvartalet och med 6 % under helåret.

Koncernen har svarat på de snabbt försämrade marknadsutsikterna genom att accelerera det åtgärdsprogram som presenterades i juli . Programmet som bedöms kosta 75 MUSD, förväntas ge årliga besparingar i storleksordningen 120 MUSD från 2010 och inkluderade neddragningar med 3 000 personer till slutet av 2009. Programmet och andra åtgärder har redan lett till att arbetsstyrkan minskat med 4 000. Två produktionsenheter är för närvarande under nedläggning. De accelererande besparingsåtgärderna kommer att fortsätta under 2009.

Under förutsättning att inga betalningsstörningar inträffar hos kunderna, räknar Autoliv med att kunna rapportera ett rörelseresultat före omstruktureringskostnader kring plus minus noll under det fjärde kvartalet och med ett positivt kassaflöde efter investeringar. Detta trots den snabbt vikande fordonsproduktionen.

För helåret 2008 beräknas rörelsemarginalen före omstruktureringskostnader uppgå till knappt 6 %.

Källa: Autoliv

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11