23948sdkhjf

Underleverantörer kräver lagstiftning

Betalningstider är det enskilt största problemet just nu.
En majoritet av underleverantörerna vill se en lagstiftning när det gäller betalningstider. Det visar Underleverantörsbarometern och Vägvisaren som presenterades under Elmia Subcontractor.

– Det är det enskilt största problemet just nu, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening Sinf.

Frågan om betalningstider har aktualiserats på allvar sedan den senaste diskussionen 2013. Då ville 60 procent av underleverantörerna inom tillverkningsindustrin se en lagstiftning. Nu ligger siffran på 70 procent. Problemet med längre betalningstider, som ibland kan ligga på 3–4 månader, innebär en sämre likviditet för underleverantörerna och svårare att gå vidare i nya projekt.

Även en majoritet av Fordonskomponentgruppens (FKG) medlemmar vill se en lagstiftning i frågan. Nästan 90 procent svarade i undersökningen Vägvisaren att de vill se en maximalt tillåten kredittid. Samtidigt är det inte de stora kostnaderna, vilket är resultatet av sena betalningar, som ställer till det allra mest.

– Det stora problemet är att underleverantören inte har pengarna. De står och stampar och missar order från någon annanstans. Det är ett jättestort bekymmer, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG.

Både Underleverantörsbarometern och Vägvisaren visar också relativt svaga siffror om framtiden. I Underleverantörsbarometern kan exempelvis årets tredje kvartal inte matcha den starka första halvan av 2016. En jämförelse visar att andelen företag som ökar omsättningen minskade under det tredje kvartalet.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094