23948sdkhjf

Outokumpu sparar

Outokumpu har fått ett sämre resultat för fjärde kvartalet än förväntat, vilket betyder att bolaget måste spara - 50 miljoner euro ska sparas redan under 2009. Det betyder att investeringsprogrammet skjuts upp och det blir också minskningar i personalstyrkan – 450 jobb försvinner i Sverige.
Efterfrågan på rostfritt stål har försvagats ytterligare och Outokumpus resultat för det fjärde kvartalet kommer att bli lägre än vad som tidigare sagts. Företaget vidtar åtgärder för att förbereda sig för en period då efterfrågan troligen fortsätter att vara svag och prioriterar nu att förbättra lönsamheten och kassaflödet på kort sikt.

Koncernchef Juha Rantanen kommenterar: "Outokumpu är väl positionerat för att möta den finansiella oron tack vare vår starka balansräkning och goda likviditet. Marknadsläget har däremot försämrats mycket fortare än vi förutsåg så sent som i oktober med tanke på hur våra kunder drabbats av finanskrisen. Visibiliteten inför 2009 är mycket dålig men vi måste anta att situationen kanske inte kommer att förbättras. Därför vidtar vi nu dessa kraftfulla åtgärder för att förbättra kassaflödet och lönsamheten. Tyvärr kan vi inte undvika att överväga personalneddragningar i detta sammanhang."

Åtgärder vidtagna för att förbättra lönsamheten
Outokumpus nuvarande åtgärdsprogram kommer att minska de årliga fasta kostnaderna med åtminstone 50 miljoner euro under 2009 . Målet är att nå dessa kostnadsbesparingar genom personalreduktioner och generella besparingsprogram. De huvudsakliga åtgärderna är följande:

Ett antal kortsiktiga åtgärder för att dra ner på kostnaderna och göra anpassningar till lägre produktionsvolymer förhandlades fram vid anläggningen i Torneå i början av december. Om marknadssituationen fortsätter att vara svår kommer Outokumpu att vidta ytterligare åtgärder i Torneå för att sänka kostnaderna.

Vidare kommer Outokumpu, på grund av den låga orderingången och nödvändigheten att minska kostnaderna, att inleda förhandlingar med fackliga representanter för att minska antalet tjänster med cirka 450 jobb på företagets svenska produktionsanläggningar .

Outokumpu kommer också att inleda förhandlingar med fackliga representanter för att minska kostnaderna vid huvudkontorets funktioner i respektive land . Förhandlingarna kommer att hållas enligt varje lands lagstiftning och kan leda till permanenta eller tillfälliga uppsägningar. Totalt arbetar 350 personer i huvudkontorets funktioner globalt.

Även inom andra enheter i företaget, kan besparingsåtgärder komma att leda till personalminskningar.

Investeringsprogrammet skjuts upp
Outokumpu beslutade i oktober att göra en översyn av investeringsprogrammet till följd av den globala finansiella krisen och den plötsliga nedgången i efterfrågan på rostfritt stål. Med översynen som grund har beslutet nu fattats att skjuta upp i stort sett hela investeringsprogrammet i minst tolv månader. Ska något av projekten fortsättas kommer ett separat beslut att fattas, baserat på en uppdaterad förstudie. Samtliga investeringar har fortsatt en stark strategisk logik.

Outokumpus mål att balansera produktmixen genom att sälja mer specialprodukter med mervärde och ferritiska (icke-nickel) sorter, kan nås under de kommande åren genom en högre användning av den nuvarande kapaciteten och ändringar i produktmixen. Därför skjuts investeringarna i ultrarent ferritiskt stål och blankglödgning i Torneå, Finland, specialstål i Avesta, Sverige, och kvartoplåt i Degerfors, Sverige, upp . Investeringen för att utöka produktionskapaciteten för kvartoplåt i New Castle (IN), i USA, fortsätter enligt plan.

I motsats till vad som initialt gällde för översynen av investeringsprogrammet, skjuts även investeringen för att dubbla produktionskapaciteten för ferrokrom i Torneå upp tills annat meddelas. Detta görs på grund av den svaga marknadsutsikten för rostfritt stål, det nuvarande överutbudet och en lägre prisnivå för ferrokrom.

Som ett resultat av översynen av investeringsprogrammet skjuts utgifter på totalt 1,5 miljarder euro . uppFör 2009 beräknar Outokumpu nu investeringsutgifter på 300 miljoner euro i stället för planerade 850 miljoner euro.

Källa: Pressmeddelande från Outokumpu

Läs hela pressmeddelandet här.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11