23948sdkhjf

Bara de starkaste överlever på stålmarknaden

Oron fortsätter på stålmarknaden. 2008 slutar med stora minskningar av efterfrågan och i 2009 förväntar man också fallande priser.
Marknaden för rostfritt stål 2008 : Innevarande kvartal är extremt dåligt för stålverken och grossisterna. Efterfrågan på rostfritt stål har fallit dramatiskt sedan mitten av året. De låga orderingångarna började med variga förbruksvaror och byggrelaterade produkter som berördes av den finansiella krisen. Därefter följde transportutrustning och slutligen processutrustning/investeringsvaror.

Stålverk över hela världen är tvungna att skära ner på produktionen under fjärde kvartalet, ovanpå tidigare nedskärningar tidigare under året. Det förväntas att stålverken reducerar produktionen med omkring 30-40 procent för att synkronisera utbud och efterfrågan. I år förväntas att den globala efterfrågan på frostfritt stål faller 2 procent.

Marknaden för rostfritt stål 2009 : Under de första månaderna i 2009 kommer ingen stimulans för marknaden för rostfritt stål. Marknaden förväntas nå botten under andra halvåret 2009. SMR värderar att efterfrågan kommer att falla 10-15 procent nästa år. En snabb förbättring spås i 2010, men det blir först i 2011 att stålproduktionen överstiger nivån i 2008. Förbättringen spås inträffa först i Kina och Indien, och därefter i Europa och USA.

Huvudproblemet för marknaden för rostfritt stål : Den ekonomiska tilltron har försvunnit globalt sett. Marknaden för rostfritt stål lider speciellt under två förhållanden. Det första är att priserna på råmaterial har fallit drastiskt sedan årets början. De överupphettade råvarupriserna har kommit ner på normalt läge under de senaste månaderna, och stålköparna fick därför skriva ner lagerbehållningen med minst 30 procent. Marknaden var ointresserad av att köpa mer rostfritt stål än högst nödvändigt eftersom man väntade på ytterligare prisfall. Det andra förhållandet var att slutanvändarnas förbrukning av rostfritt stål sjönk markant eftersom den globala ekonomin försämrades.

Ekonomisk bakgrund : Den globala ekonomin gick in i recession under fjärde kvartalet 2008. Vissa europeiska länder (ex. Tyskland) var redan tidigare inne i en teknisk recession. BNP blir t.o.m. negativ i vissa länder nästa år.

För närvarande är stämningen på marknaden markant låg – affärsklimatet och konsumenttilltron i Europa dalade till den lägsta nivån sedan början av åttiotalet. Den senaste tiden har varit präglad av dåliga nyheter från fordonsindustrin, den kemiska industrin samt bygg- och anläggningsindustrin. Projektnäringen har också problem eftersom man inte längre kan vara säker på att kunna finansiera framtida projekt.

Prisutveckling: Baspriserna på rostfritt stå har fortsatt falla under de senaste månaderna. Försök att stabilisera stålverkens baspriser har inte varit någon succé. Man förväntar att priserna fortsätter falla på kort sikt, men att marknadspriserna når botten i januari/februari 2009.

Råmaterial: Nikkel har under de senaste veckorna fallit till en nivå på 10-12 000 USD/t. Den svaga marknaden pressar också priserna på Cr, Mo och Fe. Speciellt molybdänpriserna har kollapsat sedan oktober. När det gäller Cr finns det plats för ytterligare prisfall.

Källa: www.damstahl.dk
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094