23948sdkhjf

Europa satsar på förnyelsebar energi

Europa är nu överens om energidelen i EU:s klimat och energipaket. Näringsminister Maud Olofsson kallar det en förhandlingsseger för Sverige.
Europa är nu överens om energidelen i EU:s klimat och energipaket. Detta efter att energiministrarna igår enades om ett förslag som idag bekräftats av europaparlamentet.

- Det är en förhandlingsseger för Sverige, men framförallt en seger för klimatet och den gröna energiomställningen, säger näringsminister Maud Olofsson.

Överenskommelsen ställer tuffa krav på medlemsländerna. Andelen förnybar energi ska öka med 20 procent, energieffektivisering på 20 procent samt målet att 10 procent av bränslet i transportsektorn ska vara biobränsle eller annat förnyelsebart.

För Sveriges del innebär överenskommelsen att vi ska gå från 39 procent förnyelsebar energi idag till 49 procent år 2020 .

- Det är glädjande att ramverket för den europeiska och svenska energipolitiken nu är på plats. Överenskommelsen kommer att få stora konsekvenser för den energipolitiska utvecklingen lång tid framöver. Den ger en bra grund för att komma överens i klimatfrågan på toppmötet, säger Maud Olofsson.

Källa: Näringsdepartementet
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096