23948sdkhjf

Det svenska stålet biter - kanon från SSAB

Resultat klart bättre än väntat. Målen för framtiden - bäst i världen inom ett antal strategiska områden.
Stålbolaget SSAB redovisar ett resultat efter finansnetto på 461 miljoner kronor (-438) för det tredje kvartalet 2016. Marknaden räknade med ett resultat på 398 miljoner kronor, enligt konsensus från Inquiry Financial.

Försäljningen uppgick till 13 477 miljoner kronor (13 594). Det operativa kassaflödet uppgick till 926 miljoner kronor (-160).

SSAB räknar med att bolagets leveranser under fjärde kvartalet blir på ungefär samma nivå som under det tredje kvartalet, med lägre priser i Nordamerika och stabila priser i Europa.

– Under de senaste två åren har SSAB fokuserat på integrationen mellan SSAB och Rautaruukki och på att realisera de synergier som identifierats. Framöver kommer vi att fortsätta med genomförandet av vår ”Taking the Lead” strategi med målet att nå branschledande lönsamhet genom tillväxt inom några prioriterade strategiska områden och genom att kontinuerligt driva effektivisering genom ständiga förbättringar i hela vår verksamhet. Våra strategiska tillväxtinitiativ omfattar tillväxt inom Special Steels, Automotive och andra premiumprodukter samt ökat fokus på service och eftermarknadsaktiviteter, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Marknadsläget på SSAB:s hemmamarknader i Europa och Nordamerika skilde sig från varandra under det tredje kvartalet. I Europa var den underliggande efterfrågan, rensat från sedvanlig säsongsmässig avmattning, stabil. Även marknadspriserna var stabila och något uppåtgående på grund av fortsatt låga importvolymer. I början av oktober införde EU-kommissionen preliminära importtullar på kinesisk varmvalsad tunnplåt och grovplåt, vilket förväntas stödja prisnivåerna i Europa.

– I Nordamerika var efterfrågan på grovplåt svag och priserna föll under hela kvartalet. Detta ledde till minskade inköp från Steel Service Centers och lägre än väntade leveranser för SSAB Americas. Import av grovplåt till USA låg på en fortsatt hög nivå. Ett preliminärt beslut om importtullar i USA för grovplåt förväntas under fjärde kvartalet. Efterfrågan på höghållfasta stål globalt var fortsatt stabil, dock med en viss säsongsmässig avmattning, säger Martin Lindqvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109