23948sdkhjf

SSAB minskar kostnader och personal

SSAB har nu på förmiddagen presenterat ett besparingsprogram. Inte mindre än 1 300 jobb försvinner när minst en miljard ska sparas årligen.
Till följd av den kraftiga nedgången på stålmarknaden och de osäkra utsikterna för 2009 kommer SSAB att genomföra ett kostnadsbesparingsprogram som bedöms sänka de operativa kostnaderna med minst en miljard kronor per år . I det ingår att SSAB avser att minska bemanningen med 1 300 personer . Besparingsprogrammet genomförs under 2009 och beräknas få fullt genomslag 2010.

- Jag beklagar att vi behöver göra de här personalminskningarna. Men efterfrågan på stål har minskat kraftigt under hösten och vi måste anpassa våra kostnader till ett nytt läge, säger SSAB:s VD Olof Faxander.

- Vi gör detta för att stärka SSAB:s framtida konkurrenskraft och fortsätta utveckla den framgångsrika nischstrategin för företaget.

Våra utsikter för priserna för fjärde kvartalet, som angavs i delårsrapporten för tredje kvartalet, har inte ändrats. Men som SSAB tidigare meddelat (19/11) har efterfrågan på stål snabbt försämrats. På samtliga geografiska marknader och i samtliga kundsegment har efterfrågan minskat. I synnerhet gäller det fordonsindustrin, byggsektorn och övrig infrastrukturindustri. Detta är bakgrunden till att SSAB nu genomför ett åtgärdsprogram som avser att stärka lönsamhet och kassaflöde.

Personalminskningen omfattar totalt cirka 1300 personer i samtliga divisioner och dotterbolag. Minskningen avses ske genom en neddragning av cirka 200 konsulter och entreprenörer samt cirka 1100 anställda i koncernen.

Inom Division Tunnplåt berörs omkring 450 medarbetare och inom Division Grovplåt omkring 350 medarbetare.

Verksamheten i Division Nordamerika bedrivs delvis med inhyrd personal och neddragningen kommer att ske genom att inhyrningen av personal minskas med cirka 140 personer.

Till följd av den kraftigt vikande byggmarknaden och omstrukturering av den egna verksamheten avser dotterbolaget Plannja att minska sin personal i Luleå och Ålborg i Danmark. Omkring 120 medarbetare i Luleå och drygt 30 i Ålborg berörs då delar av produktionen kommer att flytta till Järnforsen och Landsbro i Småland. Därigenom effektiviseras samordning och logistik vilket långsiktigt stärker Plannjas konkurrenskraft.

Stålgrossisten Tibnor, där SSAB äger 85 procent, avser att stänga lagerverksamheten i Malmö där drygt 50 medarbetare berörs . I övriga verksamheten berörs ett 100-tal medarbetare på olika orter. I denna siffra ingår delvis redan aviserade förändringar.
Fackliga förhandlingar i Sverige har inletts.

- Vi kommer tillsammans att arbeta aktivt för att minska de negativa effekterna för våra anställda och de orter där vi är verksamma, säger Olof Faxander.

Produktionen anpassas löpande till marknadsläget för att undvika en lageruppbyggnad. För närvarande är en av masugnarna i Oxelösund under reparation medan den andra körs i normal drift. Masugnen i Luleå körs på minimal kapacitet. Företagsledningen tar fortlöpande ställning till hur produktionen ska anpassas till efterfrågan framöver.

Besparingsprogrammet genomförs under 2009 och väntas ge full effekt 2010. Kostnaden för programmet uppgår till ca 550 MSEK och kommer huvudsakligen att belasta resultatet för fjärde kvartalet 2008.

Källa: SSAB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14