23948sdkhjf

LKAB ökade leveransvolymer tredje kvartalet

Produktionen var stabil och kassaflödet positivt.
LKAB rapporterar ett rörelseresultat på 273 miljoner kronor (-6 951) för det tredje kvartalet. Nedskrivningar av anläggningstillgångar påverkade resultatet tredje kvartalet 2015 med -7 136 miljoner. Underliggande rörelseresultat uppgick till 762 miljoner kronor (798) för kvartalet.

– LKAB:s tredje kvartal uppvisar stabil produktion, ökade leveransvolymer och positivt kassaflöde. Fortsatta åtgärder för effektiviseringar och kostnadsbesparingar har fått effekt, främst genom produktivitetshöjande insatser i den dagliga verksamheten och effektivare anläggningsutnyttjande, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Under kvartalet har leveransvolymerna ökat med 16 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Samtidigt har det genomsnittliga spotpriset för kvartalet ökat och uppgick till 59 (55) USD/ton.

Den positiva påverkan som högre leveransvolymer och högre järnmalmspris haft på rörelseresultatet, motverkas dock fortsatt av de säkringar som gjordes vid de lägre prisnivåer som rådde under fjärde kvartalet 2015 och första kvartalet 2016. Säkringar har gjorts för att dämpa effekterna av pris- och valutaförändringar på marknaden och innebär att LKAB inte fullt ut kunnat ta del av prisuppgången under året, heter det.

– Vid en summering av årets tredje kvartal går verksamheten bättre än vid motsvarande period föregående år. Inriktningen att maximera pelletsproduktionen ligger fast och efterfrågan på LKAB:s förädlade järnmalmsprodukter är stark. Priset för förädlade järnmalmsprodukter har utvecklats bra jämfört med marknadsläget tidigare under året, säger Jan Moström.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094