23948sdkhjf

Orderingången under tredje kvartalet

CBS har tagit temperaturen på orderingången till den svenska industrin under årets tredje kvartal. Läs rapporten här!
Orderingången till den svenska industrin minskade med 2,7 procent under det tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet. Från augusti till september sjönk orderingången med 4,7 procent. Nedgången i september följde på en minskning med 8,6 procent från juli till augusti.

Nedgången med 8,6 procent mellan juli och augusti innebär en nedrevidering med 0,3 procentenheter jämfört med den första publiceringen av augustiuppgifterna.

Orderingången från hemmamarknaden sjönk med 3,3 procent från augusti till september. Nedgången i september följde på en minskning med 4,1 procent från juli till augusti. Under tredje kvartalet minskade orderingången från hemmamarknaden med 1,8 procent jämfört med andra kvartalet.

Orderingången från exportmarknaden sjönk med 5,7 procent under september jämfört med augusti efter att ha minskat med 11,5 procent från juli till augusti. Under tredje kvartalet minskade orderingången från exportmarknaden med 3,3 procent jämfört med andra kvartalet.

Den totala orderingången minskade med 7,2 procent under september 2008 jämfört med samma månad föregående år. Motsvarande jämförelse för hemmamarknaden ger en ökning med 1,6 procent och för exportmarknaden en minskning med 12,9 procent. Antalet arbetsdagar var 22 under september 2008 jämfört med 20 under september 2007.

Orderingången under augusti i år minskade med 13,0 procent jämfört med augusti 2007, vilket innebär en nedrevidering med 0,2 procentenheter jämfört med den första publiceringen av augustiuppgifterna.

Hittills under 2008 (januari-september) har orderingången till industrin totalt minskat med 2,7 procent jämfört med motsvarande period 2007. Orderingången från hemmamarknaden har hittills under året ökat med 0,3 procent medan orderingången från exportmarknaden har minskat med 4,6 procent.

Investeringsvaruindustrin
Orderingången till investeringsvaruindustrin minskade med 5,4 procent från augusti till september och med 7,2 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

Nedgången under september och tredje kvartalet förklaras främst av kraftigt minskad orderingång till motorfordonsindustrin (SNI 34).

Insatsvaruindustrin
Orderingången till insatsvaruindustrin minskade med 5,7 procent från augusti till september, men ökade med 1,7 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

Industri för icke varaktiga konsumtionsvaror
Orderingången till industri för icke varaktiga konsumtionsvaror minskade med 2,4 procent från augusti till september, men ökade med 6,4 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

Industri för varaktiga konsumtionsvaror
Orderingången till industri för varaktiga konsumtionsvaror minskade med 2,2 procent från augusti till september, men steg med 4,1 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

Industrins leveranser ökade svagt under tredje kvartalet
Industrins leveranser ökade med 0,2 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet. Under september sjönk leveranserna med 6,2 procent jämfört med augusti.

Leveranserna under augusti ökade med 0,4 procent jämfört med juli, vilket innebär en nedrevidering med 0,2 procentenheter jämfört med den första publiceringen av augustiuppgifterna.

Leveranserna till hemmamarknaden minskade med 4,3 procent från augusti till september, men ökade med 0,7 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

Leveranserna till exportmarknaden sjönk med 7,4 procent från augusti till september och med 0,1 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

De totala leveranserna ökade med 1,4 procent under september 2008 jämfört med september 2007. Motsvarande jämförelse för hemmamarknaden ger en ökning med 4,4 procent och för hemmamarknaden en minskning med 0,5 procent.

Leveranserna under augusti i år minskade med 5,0 procent jämfört med augusti 2007, vilket innebär en nedrevidering med 0,4 procentenheter jämfört med den första publiceringen av augustiuppgifterna.

Hittills under 2008 (januari-september) har industrins totala leveranser ökat med 1,6 procent jämfört med motsvarande period 2007. Leveranserna till hemmamarknaden har hittills under året ökat med 1,4 procent medan leveranserna till exportmarknaden har ökat med 1,8 procent.

Se hela rapporten här.

Källa: CBS



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079