23948sdkhjf

Ny teknik vid bågsvetsning

En ny kamerateknik från Force Technology "låser systemet" vid bågsvetsning. Kameralösningen kopierar vad en riktig svetsare gör, nämligen ser ner direkt i smältbadet.
FORCE Technology arbetar med att förbättra styrningen vid bågsvetsning genom att integrera kameror vid styrningen av svetsprocessen.

Ett doktorandprojekt under kunnig vägledning av FORCE Technology, Danmarks Tekniske Universitet och Københavns Universitet arbetar med att hitta ett mer exakt sätt att styra processen vid bågsvetsning än genom traditionella metoder med laserskanner.

Problemet med de traditionella metoderna är att en skanner ligger flera centimeter före själva bågen och kan därmed inte korrigera om det uppstår oregelbundenheter under själva svetsningen.

Ser smältbadet direkt
FORCE Technologys kameralösning kopierar däremot vad en riktig svetsare skulle göra, nämligen ser ner direkt i smältbadet, så att processen styrs snabbt och exakt: "Man kan säga att användning av kamera vid styrning av bågsvetsning kommer att "låsa styrsystemet", vilket betyder att resultatet av svetsningen i hög grad förbättras. Dessutom är kameralösningen betydligt billigare än en laserskanner", förklarar tekniska chefen Jens Klæstrup Kristensen på Svejseteknisk Innovation vid FORCE Technology.

De utmaningar som man för tillfället arbetar med i doktorandprojektet är hur ljuset från bågen kan filtreras bort och hur de nödvändiga styrparametrarna kan bestämmas automatiskt och i realtid.

Källa: Force Technology
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094