23948sdkhjf

Volvos miljöprogram går hem

Volvos snålaste bilar har tillnamnet DRIVe och drivs med pigga och ekonomiska dieselmotorer. En full tank räcker långt, vilket förutom att det är bra för miljön också ger en markant förbättrad körekonomi.
De första Volvo DRIVe är Volvo C30, S40 och V50 1.6D . Bränsleförbrukningen är låga 0,45 l/mil och CO2/km är bara 118 gram (115 gram för C30). Om du beställer en DRIVe-bil kan du dessutom dra nytta av den statliga miljöbilspremien på 10.000 kronor, som gäller för alla miljöbilar fram till och med den 30 juni 2009. Observera bara att premien enbart gäller när du köper en miljöbil som privatperson. Miljöbilar köpta före årskiftet befrias dessutom från trängselavgift (i Stockholmsområdet) fram till 2012.

Hemligheten bakom DRIVe
Det är inte en faktor utan flera som gör Volvos DRIVe bilar så snåla och effektiva. Markfrigången har minskats med cirka 10 mm. Bakom den karakteristiska Volvogrillen sitter en vindavvisande panel för bättre aerodynamik i motorrummet. Framför framhjulen sitter vindavvisare som i likhet med de optimerade Libra-fälgarna förbättrar aerodynamiken. Samtliga bilar är standardutrustade med en ny generation däck från Michelin med lågt rullmotstånd, och växellådan har justerad utväxling på tredje, fjärde och femte växeln vilket minskar bränsleförbrukningen.

Dessutom har DRIVe-bilarna optimerad motorkylning, motorstyrning och styrservo. Till och med en sådan sak som ny växellådsolja med lägre friktion påverkar helheten.

– Att byta växellådsolja ger oss 0,75 procents minskad förbrukning. Lågfriktionsdäcken sparar in ytterligare två procent, säger Magnus Jonsson, Senior Vice President, Research & Development på Volvo Cars.

– Var och en kan åtgärderna verka blygsamma, men det viktiga är att se till helheten, säger Magnus Jonsson. Tillsammans innebär alla små justeringar att vi lyckats nå vårt mål och komma under 120 g/km för samtliga tre bilar. Detta utan att inkräkta på vare sig köregenskaper eller komfort, vilket var ett viktigt krav.

Källa: Volvo
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.157