23948sdkhjf

Genombrott för motortillverkaren i Uppsala

Nanospace raketmotor är minst i världen. Nu tar bolaget en stororder från det schweiziska rymdföretaget Else.
Det schweiziska rymdföretaget Else ska skicka upp 112 små kommunikationssatelliter fram till år 2022. Svenska Nanospace levererar mems-motorerna som ska hålla satelliterna på plats i omloppsbanan runt jorden.

Else sänder upp satelliter för att få täckning över i stort sett hela jorden. För att klara det behövs 112 små satelliter på 500 kilometers höjd. Satelliterna är endast 10 × 10 × 30 centimeter och väger runt 4 kilo.

För att de ska hålla sig i omloppsbanan får de en liten motor från Nanospace som utvecklat den under tio års tid.

– Att Else väljer Nanospace som leverantör beror på att vi genomförde en första lyckad flygning av vårt system förra året. I rymdbranschen är den första flygningen enormt avgörande och nu kan vi äntligen se resultatet av alla års utveckling och förra årets lyckade flygning, säger Nanospace vd Tor-Arne Grönland.

Raketmotorn uppges vara den minsta i världen, och dragkraften är endast några millinewton. Förutom extrem miniatyrisering (de minsta detaljerna i motorn är i storleksordningen 10 mikrometer), så ger mikromekaniken också avancerad funktionalitet med inbyggda ventiler och sensorer som gör att dragkraften både kan mätas och styras i realtid.

Tiomannabolaget Nanospace som grundades 2005 var länge den del av SSC (Rymdstyrelsen). Nyligen tog dock danska Gomspace över som ägare. Gomspace utvecklar nanosatelliter och har även sin aktie listad på First North i Sverige.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vill producera metaller med lågt koldioxidavtryck – investerar i miljöanpassad utrustning
Stålåret 2023: Mer positivt än väntat
Så har metallpriserna påverkats i det andra kvartalet 2023
Så kan AI gräva fram mer koppar – Microsoft och BHP Group testar ny teknik
Enda ståltillverkaren på Financial Times klimatlista
Gruvbolag för jämställd industri

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079