23948sdkhjf

Flera storkunder har problem

AQ Group tvingas nu agera snabbfotat och anpassa verksamheten efter förändrad efterfrågan.
Verkstadskoncernen AQ Group, med huvudkontor i Västerås, försämrade affärsmixen i senaste kvartalet jämfört med tidigare under året.

– Tredje kvartalet var vårt 88:e kvartal i rad med vinst. För AQ som lever på produktion är alltid semesterperioden juli/augusti en resultatmässigt svagare period med lägre marginal. Utfallet i detta kvartal är bättre än motsvarande kvartal 2015 men vi är inte helt nöjda. Det är ett kvartal med avsevärt lägre marginal än första och andra kvartalet. Som jag tidigare kommunicerat så hade vi under det första halvåret osedvanligt många projekt med bra rörelsemarginal. Vi har samtidigt påverkats negativt av att ett par viktiga kunder har utmaningar med minskande försäljning, säger AQ Groups vd Claes Mellgren.

Nettoomsättningen steg med 10 procent till 723 miljoner kronor (655) i det tredje kvartalet. Rörelseresultatet, ebit, ökade med 36 procent till 53 miljoner (39).

– Som vanligt är vårt fokus på att anpassa oss efter kundernas krav och verkliga efterfrågan. Det är en strategi som vi kommer att fortsätta med, att vara snabbfotade och anpassningsbara oavsett omvärldshändelser, uppger Claes Mellgren vidare.

AQ Group understryker också att det under de senaste åren blivit svårare att hitta personal i flera länder i Östeuropa där bolaget har fabriker. Detta leder till att bolaget framöver kommer att öka ansträngningarna att finna automations­lösningar. AQ har också börjat använda arbetskraft från Ukraina i några fabriker.

AQ Plasts flytt av tillverkningen till Anderstorp från Vadstena är klar. Kostnaden för flytten har dock blivit högre än planerat framförallt beroende på störningar i uppstarten i Anderstorp.

– På kort sikt har några kunder inom telekom och tågindustri utmaningar med vikande försäljning. Vi har nu en stor utmaning i ett par av våra svenska fabriker att säkerställa kvalitets- och effektivitetsutfall när volymerna börjar öka. Det gäller en stor mängd nya verktygssatta plåt- och plast-komponenter för en lastbilskund, säger Claes Mellgren.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078