23948sdkhjf

Componentas rekonstruktör vill att skulder stryks

Undersökning pekar på ett omfattande antal brister i verksamheten. Det handlar om dålig maskineffektivitet, dyr inhyrd personal och bristande kvalitet i produktionen.
Under gårdagen hölls ett borgenärssammanträde med fordringsägarna som kräver Componenta i Främmestad på 469 miljoner kronor. Det rapporterar P4 Skaraborg.

Componenta är underleverantör till lastbilsindustrin och Metal Supply har skrivit om bolaget vid flera tidigare tillfällen.

Enheten i Främmestad har 139 fastanställda plus 35 inhyrda arbetare. Bolaget har gått med stora förluster i flera år och under hösten har Componenta ansökt om rekonstruktion.

Bland de förslag som rekonstruktören Hans Renman hade med sig vid gårdagens sammanträde var bland annat att skulderna till andra bolag i koncernen skulle strykas helt eller delvis. Det skulle i så fall påverka 371 av 469 skuldmiljoner.

Rekonstruktören pekar också på att Componenta behöver förbättra maskineffektiviteten. Företaget har dragit ner på fabrikspersonalen för att sänka kostnaderna men det har i stället genererat återkommande produktionsstörningar, övertidsersättningar, ersättningar för helgarbete, minskad kvalitet i produktionen med mera.

Hans Renman påpekar också att det varit kostsamt för bolaget att ha mycket inhyrd personal inne som arbetat. Inhyrd personal har använts vid tillfälliga produktionspucklar. När ny personal tagits in så har det inte varit samma personal som varit inne tidigare.

– Detta har medfört att bolaget haft upplärningskostnader vid varje nytt tillfälle då personal hyrts in. Det tar omkring två månader att lära upp en ny person, skriver Renman i rekonstruktionsplanen, enligt P4 Skaraborg.

Componenta har två ytterligare enheter i Sverige - Wirsbo och Arvika. Främmestad är dock den största svenska produktionsfaciliteteten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109