23948sdkhjf

Varnar för gruvplanerna vid Storsjön

Oerhört mycket hänger i luften och bygget är långtifrån riskfritt.
Det finns planer på en gruva söder om Forsbacka i Gästrikland. En bedömare utfärdar nu en varning.

– Ett samlat intryck är att oerhört mycket hänger i luften, säger Arne Müller, till Arbetarbladet.

För ett par år sedan skrev Arne Müller, till vardags journalist på SVT i Umeå, boken "Smutsiga miljarder" där han undersökte gruvboomen i Norrland ur ett miljöperspektiv.

Nyligen besökte han Sandviken och Forsbacka på inbjudan av intresseföreningen som vill stoppa den planerade gruvan strax öster om Storsjön. Han deltog vid informationsmöten och mötte politiker och kommunala tjänstemän.

– Vi höjde kunskapsnivån. Vi fick klart för oss att det är långtifrån riskfritt, säger Johan Rune, ordförande i Gästriklands vattenråd, ett forum där olika aktörer samverkar om vattenresurserna, efter träffen med Müller, till tidningen.

Det är gruv- och prospekteringsbolaget Wiking Mineral som vill bryta bly, zink och silver vid Vindfall och närliggande Sörtärnan. Det är ett område på knappt två kilometer, nära sjöstranden och med flera byar i närheten.

För drygt ett år sedan fick bolaget statens tillstånd, en så kallad bearbetningskoncession som gäller i 25 år. Men innan gruvan kan öppnas krävs också klartecken från mark- och miljödomstolen i Östersund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125