23948sdkhjf

Componenta i rekonstruktion räknar med en segdragen process

Omstruktureringen bedöms pågå ett år.
Finska Componenta befinner sig i rekonstruktion vilket bland annat påverkar de svenska verksamheterna enligt vad Metal Supply rapporterat om vid flera tidigare tillfällen. Bolaget är underleverantör av komponenter till tunga lastbilar.

– En hyfsad uppskattning är att betalningsprogram kommer att accepteras eller tillbakavisas i november. Minst 25 procent av omstruktureringsskulden måste betalas, uppger Componentas vd Harri Suutari enligt ett presentationsmaterial från bolaget.

– Omstruktureringsperioden kommer att pågå ett år från det att ett beslut tas om ett program, heter det vidare.

De kommande veckorna kommer utkast att presenteras till domstol. Potentiella diskussioner med kreditgivare kommer att inledas.

Sanna Väisänen, chef för investerarrelationer på Componenta, upplyser även Metal Supply att rekonstruktionsprocessen för bolagets finska verksamhet inleddes den 30 september. Domstolshanteringen av rekonstruktionsprocesser sköts på ett lite annat sätt i Finland jämfört med hur det går till i Sverige.

Componenta förklarar också i presentationsmaterialet varför bolaget befinner sig i kris med stora skulder:

* Fövärv i Nederländerna 2005 och Turkiet 2006.
* Kunder har förlorats mot bakgrund av prishöjningar
* Finanskrisen 2008 ledde till signifikant sämre försäljning.
* Kraftig nedgång för efterfrågan på bygg, gruv och jordbruksmaskiner.
* Höga fasta kostnader.
* Skuldkostnaden har ökat över åren.

Alla Componentas tre svenska verksamheter befinner sig i rekonstruktion. Bolaget har 174 anställda i Främmestad, 120 personer i Wirsbo och 110 anställda i Arvika.

Det är sedan tidigare känt att Componenta får nödfinansiering från sina kunder. Volvo eller Scania har inte velat kommentera om de är med och tillför pengar men det förefaller sannolikt att så är fallet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.097