23948sdkhjf

Förvärvskungen från Markaryd visar musklerna igen

Köper uppvärmningsbolag som omsätter 830 miljoner kronor. Antalet anställda ökar med 460 personer.
Nibe Industrier, med huvudkontor i Markaryd i Småland, har tecknat avtal om att förvärva huvudparten av brittiska Enertech Group, grundat 1983. Förvärvet omfattar sex verksamheter i sex olika europeiska länder och kommer att ingå i affärsområdet Nibe Climate Solutions. Det framgår av ett pressmeddelande.

Så sent som för endast en månad sedan tog Nibe in 3 miljarder kronor med motiveringen att ha just en god förvärvskapacitet. Historiskt har Nibe köpt ett omfattande antal bolag över åren.

Den förvärvade gruppen har totalt cirka 460 anställda. Omsättningen uppgick 2015 till 830 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 4,8 procent.

Bland många kända varumärken i den förvärvade gruppen är det mest välkända CTC, som har sin verksamhet i Ljungby sedan 1923.

– Det känns logiskt att Nibe och CTC/Enertech nu går i armkrok för att skapa en ännu starkare internationell verksamhet inom hållbara och energieffektiva lösningar för uppvärmning och inomhuskomfort som kan konkurrera globalt. Förvärvet tillför också affärsområdet ytterligare stark teknisk kompetens, säger Gerteric Lindquist, vd och koncernchef för Nibe Industrier.

Den förvärvade företagsgruppen har ett brett sortiment av mark- och luft-/vattenvärmepumpar, solenergi- och biobränsleprodukter liksom traditionella olje- och gasbrännare. Försäljningen sker huvudsakligen i Europa.

Enertech som har tillverkningsenheter i Ljungby och Osby, är störst av de förvärvade företagen. De övriga ligger i Schweiz, England, Belgien, Norge och Tyskland. Verksamheterna kommer att drivas vidare där de finns idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078