23948sdkhjf

Air Liquide producerar syre till Europas största guldgruva

Air Liquide har byggt en luftgasfabrik som producerar syre till Agnico-Eagle Mines Limiteds guldgruva i Kittilä. Investeringen baseras på ett långtids-kontrakt mellan Air Liquide och Agnico-Eagle och är en av flera viktiga investeringar Air Liquide har gjort i Finland de senaste åren.
Anläggningens kapacitet är 300 ton syre per dag och den är belägen 840 km norr om Finlands huvudstad Helsingfors, vilket gör den till den nordligaste Air Liquide-anläggningen för syrgasframställning i världen. Anläggningen börjar producera syre i november 2008.

Agnico-Eagle kommer att använda syre under högt tryck för att utvinna guld ur malm. Guldmalmen koncentreras först genom flotation och behandlas sedan genom oxidation under tryck i en autoklav för att frigöra guldet. Därefter lakas guldet ut och återvinns med hjälp av aktivt kol och smälts sedan till guldtackor.

Anläggningen i Kittilä är obemannad och är ett exempel på Air Liquides innovativa teknik som möjliggör övervakning av anläggningen på distans från Air Liquides kontrollrum i Raahe.

Air Liquide har lång erfarenhet av att bygga och driva luftgasfabriker. Företaget har utvecklat flera
innovativa lösningar för att kunna uppfylla olika önskemål från varje enskild kund.
Produktion på plats hos kunden är en miljövänlig leveranslösning.

Källa: AIR LIQUIDE GAS AB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.126