23948sdkhjf

Högspännande nyhet från ABB - avyttrar för 8 miljarder

Säljer verksamhet för högspänningskabel till NKT Cables.
ABB avyttrar verksamheten för högspänningskabel till NKT Cables. Parterna har också tecknat ett avtal om ett långsiktigt strategiskt samarbete. Försäljningen har ett transaktionsvärde, ett så kallat ”Enterprise Value”, på 836 miljoner euro eller motsvarande drygt 8 miljarder kronor. Det skriver ABB i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Försäljningen visar på ABB:s engagemang för aktiv portföljförvaltning, heter det.

Högspänningskablar är nyckelkomponenter i hållbara energilösningar eftersom de kan sända stora mängder el över långa avstånd. Verksamheten är en del av ABB:s division Power Grids, som för tillfället genomgår en strategisk översyn.

NKT Cables designar, tillverkar och tillhandahåller kraftkablar för låg-, mellan- och högspänningssystem, framförallt inom växelström (AC). Bolaget har stora produktionsanläggningar i Europa och Kina, såväl som säljkontor världen över, med cirka 3.200 anställda. Intäkterna 2015 var 1,2 miljarder euro.

”Vi kombinerar två starka kabelportföljer med ett gemensamt Nordiskt arv som kommer vara mer konkurrenskraftig ur ett större perspektiv under NKT Cabels ägarskap, samtidigt som vi bibehåller tillgången till produktutbud genom ett långsiktigt strategiskt samarbete”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer.

Affären förväntas slutföras i det första kvartalet 2017 och är villkorad av sedvanliga transaktionsvillkor och myndighetsgodkännanden. Goldman Sachs agerade som exklusiv finansiell rådgivare till ABB.

ABB kommer att rapportera om utvecklingen av strategin ”Next Level”, inklusive den strategiska portföljöversynen av divisionen Power Grids, under den kommande kapitalmarknadsdagen den 4 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095