23948sdkhjf

100 Göteborgsfamiljer blir testpiloter i Volvo Cars autonoma projekt

Nästa år inleds projektet i Volvo Cars hemstad Göteborg. Om fem år räknar bolaget med att kunna lansera bilar kommersiellt.
Nästa år får 100 Göteborgsfamiljer vara testpatruller i Volvos Drive Me-projekt när nya självkörande XC90 SUV ska provköras. Det rapporterade Göteborgs-Posten tidigare i veckan.

I början på september började Volvo Cars tillverka de första autonoma bilarna som ska använda i pilotprojektet Drive Me. Den autonoma SUV-modellen ska sedan överlämnas till vanliga Göteborgsfamiljer som ska köras på allmänna vägar.

För närvarande erbjuder Volvo en halvautonom funktion som heter Pilot Assist på bilar i 90-serien. Den innebär att bilens styrning korrigeras mjukt så att bilen håller sig inom filmarkeringarna i hastigheter upp till 100 kilometer i timmen utan att behöva följa en annan bil.

Med Drive Me-projektet går Volvo steget längre. Bilarna kommer att ha fullständiga funktioner för att kunna köra utan att använda händerna eller fötterna på särskilda autonoma körzoner i Göteborgsområdet.

Volvo kallar detta Autonomous Driving Brain – autonom körintelligens.

Vilka familjer som kommer att testa de självkörande bilarna är ännu inte bestämt.
- Det är för tidigt att säga, intresseanmälan har ännu inte gått ut. Men det måste vara familjer som är relevanta för projektet, säger Annika Bjerstaf, pressansvarig på Volvo Cars Sverige.

Om fem år, 2021, tror Volvo Cars att man kan lansera bilarna kommersiellt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078