23948sdkhjf

Sandvik skruvar ner

Sandvik har beslutat att anpassa produktionskapacitet och kostnader till den svagare efterfrågeutvecklingen. Åtgärderna berör 1 500 jobb, varav 1 040 i Sverige, samt omkring 600 visstidsanställda.
I samband med presentationen av resultatet för tredje kvartalet informerades om en svagare utveckling inom ett flertal marknadssegment. Försvagningen har accelererat under början av fjärde kvartalet och Sandvik har som en konsekvens av detta beslutat att vidta ett antal åtgärder. Syftet är att anpassa produktionskapacitet och kostnader till den svagare efterfrågeutvecklingen.

Inom Sandvik Materials Technology har en global överkapacitet motsvarande 1500 personer identifierats, varav cirka 1000 personer i Sverige. Därför har idag varslats om en bemanningsminskning på 900 personer i Sandviken och 140 i Hallstahammar .

I samband med delårsrapporten för det andra kvartalet 2008 annonserades en bemanningsminskning, med syfte att öka produktiviteten. Inom ramen för denna minskning har bemanningen hittills minskat med cirka 380 personer. Den nu identifierade övertaligheten på 1500 personer beror på en vikande efterfrågan och handlar om en kapacitetsanpassning, vilket ligger utöver dessa 380 personer.

Processen beräknas vara genomförd under första halvåret 2009.

Inom Sandvik Mining and Construction har tidsbegränsade kontrakt med cirka 600 personer globalt avslutats. Vidare har överenskommelse slutits om möjligheten att permittera upp till 200 personer i Tammerfors i upp till 90 dagar från den första december. Beslut har också fattats om att stänga produktionsenheten i Perth , Australien, som tillverkar borriggar för prospekteringsborrning ovanjord. Tillverkningen flyttas till motsvarande enheter i Brisbane, Australien, och Santiago, Chile. Stängningen av enheten i Perth, med cirka 50 anställda, beräknas vara genomförd senast den 31 januari 2009.

Sandvik Tooling kommer att reducera produktionen under fjärde kvartalet genom att utnyttja befintliga avtal för flexibel arbetstid och liknande lösningar, vid enheter både i Sverige och i andra länder. Vissa enheter stänger under 2-3 veckor medan andra inför temporär 4-dagarsvecka. Vidare avslutas tidsbegränsade kontrakt med närmare 300 personer .

- Den globala marknadsutvecklingen är för närvarande mycket svag. Försvagningen som beskrevs i samband med rapporten för tredje kvartalet har ytterligare kraftigt förvärrats inom ett flertal segment, främst fordonsindustrin och verkstadsindustrin. Därför bedöms dessa åtgärder vara nödvändiga samtidigt som vi inte kan utesluta behov av ytterligare åtgärder i ett senare skede, säger Lars Pettersson, VD och koncernchef för Sandvik AB.

Källa: Sandvik AB

Om företaget
Sandvik är en global industrikoncern med avancerade produkter och en världsledande position inom utvalda områden - verktyg för metallbearbetning, maskiner och verktyg för bergavverkning, rostfria material, speciallegeringar, högtemperaturmaterial samt processystem. Koncernen har cirka 50 000 anställda, representation i 130 länder och hade 2007 en omsättning på mer än 86 000 MSEK.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109