23948sdkhjf

LKAB drar ned produktionen

LKAB anpassar sig till den minskade efterfrågan på järnmalmsprodukter genom att stänga flera av sina pelletsverk under vintern och våren.
Pelletsverket MK3 i Malmberget stoppas i cirka fyra månader från den 1 december 2008. Pelletsverket i Svappavaara stoppas efter nyår och hålls stängt till slutet av maj. Produktionen i andra pelletsverk stannar kortare perioder under våren 2009. I samtliga verk genomförs underhåll och renoveringar.

- Marknadsbilden har förändrats dramatiskt den senaste månaden, säger LKABs vd Ola Johnsson. Läget är svårbedömt och våra kunder skär ned mycket kraftigt den närmaste framtiden. Vi måste anpassa oss kortsiktigt, samtidigt som våra långsiktiga investeringsplaner ligger fast.

Tyngdpunkten i den planerade produktionsminskningen ligger under första kvartalet 2009. En konsekvens av produktionsneddragningarna vid pelletsverken är att visstidsanställda och entreprenörer inte får förlängda kontrakt. De fast anställda vid de stoppade verken omdisponeras inom företaget, samtidigt som nyanställningar begränsas till ett minimum och utbildningssatsningar intensifieras. Rekrytering av medarbetare till bergförstärkning kommer att genomföras som planerat som ett led i LKABs långsiktiga arbete för ökad säkerhet.

- Nu måste vi ställa om från rekordvinster till extrem kostnadsmedvetenhet i hela bolaget. Med gemensamma ansträngningar ska vi klara lågkonjunkturen. Vi har ett starkt utgångsläge inför nedgången, och de beslutade åtgärderna stärker LKAB på sikt, säger Ola Johnsson.

Källa: LKAB

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vill producera metaller med lågt koldioxidavtryck – investerar i miljöanpassad utrustning
Stålåret 2023: Mer positivt än väntat
Så har metallpriserna påverkats i det andra kvartalet 2023
Så kan AI gräva fram mer koppar – Microsoft och BHP Group testar ny teknik
Enda ståltillverkaren på Financial Times klimatlista
Gruvbolag för jämställd industri

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141