23948sdkhjf

Försvarsbjässen nära flyga hem rekordorder värd 100 miljarder

USA letar efter en ersättare till skolflygplanet T-38 som började tillverkas redan 1959.
Det nya skolflygplanet har presenterats. Nu väntar jobbet att ro i land ordern från USA:s försvarsmakt. I potten ligger elva miljarder dollar. Det rapporterar TT.

I St Louis, USA, presenterades Saabs och Boeings gemensamma satsning - skolflygplanet T-X - för första gången för allmänheten. Planet med dubbla stjärtfenor och upphöjd bakre instruktörsplats, är tänkt att ersätta USA:s nuvarande träningsflygplan. Det är i alla fall Boeings och Saabs stora förhoppning.

– Vi har definitivt visat att vi på mindre än tre år kunnat ta fram ett nytt koncept och ett helt nytt flygplan. Vi är väldigt glada i dag att vi kommit så långt, det ser positivt ut för framtiden men sedan ska vi om man talar sporttermer "spela om det också", säger Saabs vd Håkan Buskhe i telefon från St Louis till TT.

Klart är att USA:s flygvapen letar en ersättare till den så kallade T-38 som började tillverkas redan 1959. Det handlar i så fall om minst 350 flygplan, en order värd elva miljarder dollar, nästan 100 miljarder svenska kronor enligt olika amerikanska medier.

Förutom Saab/Boeing finns en rad andra konsortier som slåss om beställningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078