23948sdkhjf

Lastbilsleveranser ner 12 procent

De sammanlagda leveranserna av lastbilar från Volvokoncernens lastbilsverksamheter uppgick under oktober i år till 22 136 fordon, vilket är en minskning med 12 % jämfört med motsvarande period förra året.
Alla lastbilsbolagen i koncernen presenterar sämre resultat för oktober 2008 än för samma månad i fjol. Volvo Lastvagnars svenska fabriker i Göteborg och Umeå hade den minsta nergången, 5 procent. Renault Trucks gick ner 26 procent, Mack 30 procent och Nissan Diesel 7 procent. Totalt sålde koncernen 22 136 fordon.

Den tidigare så lovande marknaden i Östeuropa har tvärnitat och minskningen här var hela 39 procent för koncernen. Europa som helhet minskade 28 procent.

Nordamerika leder fortsatt nedgången och här minskade leveranserna med 26 procent.

Asien och Sydamerika är de enda marknaderna där försäljningen ökade under oktober. Uppgången i Asien kan till största delen förklaras med ökningen i Mellanöstern, upp hela 93 procent.

- Tidigare har de haft svårt att få leveranser när väntetiderna har varit långa, säger Mårten Wikforss.

För att få ner kostnaderna har Volvo Lastvagnar under hösten varslat nästan 2 000 anställda om uppsägning, varav cirka 1 400 i Sverige.

Att ytterligare personalneddragningar kan komma är inte otroligt. Särskilt som Volvo har märkt att den minskande efterfrågan i Europa och Nordamerika verkar sprida sig till resten av världen.

- Orderingången fortsätter att vara svag. Vi märker både att inflödet av nya ordrar sviktar och det fortsätter att ske avbokningar, säger Mårten Wikforss.

Källa: Volvo




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14