23948sdkhjf

Skandalen som hotar Nevs försäljningsmål

Miljöbilsskandalen i Kina kan enligt experter bromsa utvecklingen och tvinga staten att införa tuffare regler.
En stor miljöbilsskandal är på väg att avslöjas i Kina. Bland de anklagade företagen finns Volvo-syskonet Geely. Även det kinesiska företaget JAC som ska arbeta med VW påstås ha försökt lura staten på pengar. Det rapporterade Expressen under gårdagen.

Försäljningen av elbilar och laddhybrider har exploderat i Kina och svenska NEVS finns bland de bilföretag som fått stora beställningar på elbilar. Målsättningen är att sälja 700.000 laddbara bilar per år i Kina och staten satsar drygt 40 miljarder kronor per år för att stimulera teknikskiftet och förbättra luftkvaliteten. Bilbranschorganisationer i Kina anser att den pågående skandalen på allvar kan komma att bromsa utvecklingen och tvinga staten att införa tuffare regler.

Den kinesiska staten försöker få ordning på den dåliga luften i flera kinesiska städer. Ett sätt har varit att frikostigt dela ut miljöbilspremier och stöd till företag som satsar på elbilar och miljövänliga bilar. Men nu har en utredning visat att flera bilföretag försökt att lura till sig pengar. Enligt uppgifter till Automotive News är en skandal som omfattar drygt 40 miljarder kronor årligen på väg att avslöjas.

Enligt en talesman för det kinesiska finansdepartementet kommer företaget Suzhou Gemsea Coach Manufacturing att bli av med sin tillverkningslicens. Fyra andra företag har fått böter och bland dem märks Chery Holding, Kinas sjunde största bilföretag enligt försäljningsstatistiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078