23948sdkhjf

Volvo Cars startar officiellt projekt för autonom körning

Första bilen producerades nu på fredagsmorgonen.
Volvo Cars har officiellt startat Drive Me, bolagets experiment inom offentlig autonom körning. Nu på fredagsmorgonen tillverkades den allra första autonoma bil som ska användas i projektet Drive Me i Göteborg.

Den autonoma SUV-modellen Volvo XC90 färdigställdes i Volvo Cars särskilda tillverkningsfabrik i Torslanda nu på morgonen, och är den första i en serie autonoma bilar som senare ska överlämnas till vanliga familjer i Göteborg för att köras på allmänna vägar.

Volvo anser att införandet av AD-teknik kommer att minska antalet bilolyckor. Dessutom lovar AD-tekniken att minska trafikstockningar och utsläpp, samtidigt som förarna kan utnyttja sin tid i bilen på ett bättre sätt.

Volvo erbjuder just nu en halvautonom funktion som heter Pilot Assist på bilarna i 90-serien. Pilot Assist ska korrigera styrningen mjukt så att bilen håller sig inom filmarkeringarna i hastigheter på upp till 130 km/h utan att behöva följa en annan bil.

Drive Me-pilotprojektet i Göteborg är det första i en rad planerade offentliga försök med Volvo-bilar försedda med autonom körteknik. Ett liknande projekt som det i Göteborg kommer att inledas i London nästa år, samtidigt som Volvo uppger sig utvärdera anbud från intresserade städer i Kina om att inleda ett Drive Me-projekt där under de närmaste åren.

Volvo deltar också aktivt i strategiska partnerskap kring autonom körteknik, vilket Metall Supply tidigare rapporterat.

Förra månaden meddelade Volvo att de inlett ett nytt samarbete med samåkningsföretaget Uber för att utveckla nästa generations självkörande bilar. Tidigare den här veckan avslöjade också Volvo bildandet av ett nytt bolag som ska ägas tillsammans med Autoliv. Det nya företaget ska utveckla nästa generations programvara för autonom körteknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.159