23948sdkhjf

Självkörande Volvo FMX testas i Bolidens gruva

Tar ytterligare ett steg i utvecklingen av autonoma fordon.
Volvo Lastvagnar tar ytterligare ett steg i utvecklingen av autonoma fordon.

Under de närmaste ett och ett halvt åren ska självkörande Volvo FMX-lastbilar testas i trafik i Bolidens gruva i Kristineberg. Målet är att undersöka hur tekniken kan bidra till säkra och produktiva transporter inom ett krävande avgränsat användningsområde.

"Genom samarbetet med Boliden går vår utveckling av autonoma fordon in i en ny, spännande fas. Det här är första gången självkörande lastbilar testas i skarp trafik under jord någonsin och resultaten kommer att ge värdefull input till vårt fortsatta arbete med att omsätta tekniska landvinningar till praktisk nytta för våra kunder", säger Volvo Lastvagnars vd Claes Nilsson.

Platsen för testerna är Bolidens gruva i Kristineberg i norra Sverige. Här ska en första självkörande Volvo FMX-lastbil tas i drift under hösten och under nästa år ska trafiken successivt utökas med ytterligare tre.

Volvo Trucks har också lagt upp en ny film på YouTube, inspelad i Kristinebergsgruvan, som visar hur de självkörande lastbilarna fungerar i sin rätta miljö.

Här finns filmen: https://www.youtube.com/watch?v=JwhyoUyJNoY
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11