23948sdkhjf

Scania: "Componenta är leverantör"

Rekonstruktionen bedöms dock inte orsaka några produktionsstörningar.
Componenta ansökte i slutet av förra veckan om rekonstruktion för bland annat alla svenska enheter.

"De Compontenta-bolag som begärt rekonstruktion levererar smidesprodukter till Scania. Det faktum att bolaget har ansökt om rekonstruktion bedöms inte orsaka några störningar i Scanias produktion", uppger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson i en kommentar till Metal Supply.

Componenta har 174 anställda i Främmestad, 120 personer i Wirsbo och 110 anställda i Arvika. Verksamheten i Nederländerna försätts i konkurs medan den turkiska verksamheten kör vidare som tidigare.

Bolaget arbetar bland annat med tillverkning av förmonterade komponenter i huvudsak för tunga lastvagnar.

"Componenta har bärkraftiga affärsverksamheter i Finland, Sverige och Turkiet, En rekonstruktion kommer möjliggöra att kapitalet kan återställas och att verksamheten kan köras vidare med lönsamhet", säger Componentas vd Harri Suutari i en kommentar.

Förklaringen till krisen i företaget är att intäkterna under 2015 blev lägre än väntat och att de förändringar som har gjorts för att öka effektiviteten inte har gett väntat resultat.

Det som gjorde krisen akut är att leverantörer har börjat kräva förskottsbetalning. När företaget vid några tillfällen inte har kunnat betala i förskott har det lett till stopp i produktionen som ytterligare förvärrat läget. Det finns inte längre pengar att betala alla fordringsägare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11