23948sdkhjf

Componenta ansöker om rekonstruktion

Berör 174 anställda i Främmestad.
Componenta ansöker om rekonstruktion för flera bolag, vilket bland annat berör Främmestad i Essunga. Dotterbolaget i Nederländerna försätts i konkurs.

Företaget har 174 anställda i Främmestad och jobbar mestadels med tillverkning av förmonterade komponenter i huvudsak för tunga lastvagnar.

"Componenta har bärkraftiga affärsverksamheter i Finland, Sverige och Turkiet, En rekonstruktion kommer möjliggöra att kapitalet kan återställas och att verksamheten kan köras vidare med lönsamhet", säger Componentas vd Harri Suutari i en kommentar.

Förklaringen till krisen i företaget är att intäkterna under 2015 blev lägre än väntat och att de förändringar som har gjorts för att öka effektiviteten inte har gett väntat resultat, rapporterar Skövde Nyheter.

Bolaget har 431 miljoner i skulder.

Det som gjorde krisen akut är att leverantörer har börjat kräva förskottsbetalning. När företaget vid några tillfällen inte har kunnat betala i förskott har det lett till stopp i produktionen som ytterligare förvärrat läget. Det finns inte längre pengar att betala alla fordringsägare.

Att företaget vill genomgå en rekonstruktion innebär att ledningen tror att det går att få en långsiktig lönsamhet på verksamheten om det är möjligt att minska skulderna.

Om en rekonstruktion kan genomföras innebär det att fordringsägarna accepterar att inte få fullt betalt.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.112