23948sdkhjf

Outokumpu drar ner

En svag efterfrågan på rostfritt stål och förväntade låga leveransvolymer tvingar Outokumpu att vidta åtgärder som berör totalt 1 500 anställda.
Som Outokumpu tidigare har meddelat i kvartalsrapporten för tredje kvartalet gällande framtidsutsikterna, är efterfrågan på rostfritt stål för närvarande svag och leveransvolymerna för det fjärde kvartalet väntas ligga kvar på samma nivå eller något högre än volymerna för det tredje kvartalet. Det är en nivå som är betydligt lägre än företagets totala produktionskapacitet.

På grund av den låga orderingången kommer Outokumpu att inleda lagstadgade förhandlingar om tillfälliga friställningar vid anläggningen i Torneå i Finland. Friställningarna gäller utvalda produktionslinjer, underhåll och delar av administrationen. Förhandlingarna beträffande friställningarna eller övergång till deltidsanställningar berör totalt cirka 1 500 anställda. Friställningarna kommer huvudsakligen att ske genom att antalet skift dras ned beroende på produktionslinje och arbetsuppgifter.
Förhandlingarna beräknas ta två veckor och friställningarna kan vara i som längst tre månader.

Outokumpus produktionsanläggningar i andra länder vidtar också åtgärder för att anpassa sin verksamhet till kundernas ordervolymer.

I Sverige har flera anläggningar redan agerat, till exempel genom att dra ner på antalet skift.

Outokumpukoncernen har 8 700 anställda, varav 2 300 på Torneå Works i Finland."Det är väldigt olyckligt att vi tvingas vidta dessa åtgärder. I dagsläget kan vi inte erbjuda heltidsarbete till alla våra anställda. Den globala ekonomiska oron har påverkat efterfrågan på rostfritt stål, vilket innebär att våra kunder inte längre lägger order i en takt som tillåter oss att köra produktionen med full kapacitet. Vi kommer att samarbeta med de fackliga representanterna för att minimera skadan för våra anställda, deras familjer och det lokala samhället", säger Outokumpus vd Juha Rantanen.

Outokumpus framtidsutsikter från kvartalsrapporten för tredje kvartalet 2008 som publicerades den 23 oktober kvarstår oförändrade. Företagets underliggande rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2008 bedöms bli svagt positivt. Med nuvarande nickelpriser förväntas ytterligare 50-100 miljoner euro i nickelrelaterade lagerförluster, inklusive hedgingeffekter, för det fjärde kvartalet, vilket skulle innebära en negativ rörelsevinst för Outokumpu.

Källa: OUTOKUMPU OYJ
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109