23948sdkhjf

Hackerattack hos Nordtool i Piteå hotar produktion

All kontorsverksamhet står stilla sedan några dagar.
Nordtool i Öjebyn nära Piteå har fått all sin datahantering utslagen vilket hotar att stoppa all produktion. Det rapporterar SVT Norrbotten

"Sedan flera dagar tillbaka står all verksamhet på kontoret stilla. Vi kan inte mejla och inte komma in i våra affärssystem. Vi kan inte göra någonting alls där man måste använda dator", säger platschef Anders Abrahamsson vid Nordtool.

De 20 anställda vid Nordtool konstruerar och tillverkar produktionsverktyg för verkstads-, fordons- och plastindustrin. Än så länge kan personalen arbeta ute i verkstaden, men är inte problemet löst inom cirka en vecka så kommer produktionen att stå helt still.

Företaget har polisanmält hackerattacken som upptäcktes i helgen när Anders Abrahamsson var inne på kontoret.

Via mejl har Nordtool erbjudits hjälp med dekryptering mot viruset - men mot betalning. Erbjudandet kom via mail avsänt med .ru (Ryssland) i änden på mailadressen.

"Avsändaren erbjöd hjälp av ren välvilja men mot en summa pengar. Mailet var skrivet på engelska med ryska bokstäver invävt i utskicket. Ett lika utstuderat som renodlat bedrägeri", säger platschef Anders Abrahamsson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079