23948sdkhjf

Krisen har ännu inte drabbat de svenska gjuterierna

Statistik från Gjuteriföreningen visar att produktionen vid de svenska gjuterierna låg på en fortsatt hög nivå under kvartal tre. De flesta materialslag, som järn, stål och kopparlegeringar visar högre produktionssiffror än samma period 2007.
Statistik från Gjuteriföreningen visar att produktionen vid de svenska gjuterierna låg på en fortsatt hög nivå under kvartal tre. De flesta materialslag, som järn, stål och kopparlegeringar visar högre produktionssiffror än samma period 2007. Också jämfört med kvartal två visar de flesta materialslag på ökningar. Ungefär hälften av gjuterierna säger sig ha stora, eller tillfredsställande, orderstockar. Och fortfarande finns gjuterier som söker personal.

Samtidigt ser man en oro, då de flesta tror att det kommer att ske en nedgång under nästa år. De inhämtade uppgifterna visar att gjuterierna inte är någon krisbransch och man har relativt god tillförsikt inför framtiden. Den högkonjunktur som pågått har utnyttjats för att effektivisera och förbättra produktion, metoder, teknik och produkter.

Det är anmärkningsvärt att gjuterierna, som av naturliga skäl ligger långt fram i konjunkturcykeln och dessutom är beroende av fordonsindustrin, ännu inte drabbats hårdare av nedgången.

I samband med Elmias presskonferens på tisdag, eller vid vår monter LNN01:08 (Lobby Nord), finns möjlighet att träffa representanter för Swerea SWECAST/Gjuteriföreningen.

Kontaktperson: VD Mats Holmgren, tel: 070 532 22 68, e-post: mats.holmgren@swerea.se

Gjuteriföreningen är de svenska gjuteriernas branschförening, med totalt ca 180 medlemsföretag.

Vid centrat i Jönköping arbetar ca 45 personer i nära samarbete med medlemsföretagen och dess kunder. Bland dessa ingår gjuterier hos koncerner som Volvo, Scania, Husqvarna, Nemak, SKF, Finnveden, ITT Water&Wastewater, Vestas, Metso, Sandvik med flera.

Swerea SWECAST är gjuteriernas forsknings- och utbildningsinstitut. Swerea SWECAST, som är inne i en kraftig expansionsfas, ingår tillsammans med andra institut i material- och verkstadskoncernen Swerea, med fler än 400 forskare. Swerea SWECAST driver ett nära samarbete med Jönköpings Tekniska Högskola inom CIC, Casting Innovation Centre, Europas största forskningsgrupp inom gjuteritekniska frågor.

Källa: Gjuteriföreningen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094