23948sdkhjf

Industriproduktionen minskade under tredje kvartalet

Svensk industriproduktion minskade med 0,4 procent under tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet i år.
Svensk industriproduktion minskade med 0,4 procent under tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet i år. Den bransch som stod för den största procentuella minskningen från andra till tredje kvartalet var transportmedelsindustrin som minskade med 8,4 procent.

Industriproduktionen minskade med 2,0 procent i september jämfört med augusti. Nedgången i september följde på en minskning med 1,5 procent från juli till augusti vilket är en revidering uppåt med 0,2 procentenheter. Vid en jämförelse mellan september 2008 med samma månad förra året minskade produktionen med 4,9 procent. I augusti visade motsvarande jämförelse en minskning av industriproduktionen med 1,8 procent.

Insatsvaruindustrin
Produktionen inom industri för insatsvaror minskade med 0,8 procent i september jämfört med augusti. Från juli till augusti minskade produktionen med 0,6 procent. Sammantaget under tredje kvartalet i år ökade produktionen inom denna delgrupp med 0,2 procent jämfört med andra kvartalet.

Investeringsvaruindustrin
Produktionen inom investeringsvaruindustrin minskade med 3,2 procent i september jämfört med augusti. Från juli till augusti minskade produktionen med 1,8 procent. Sammantaget undertredje kvartalet i år minskade produktionen inom denna delgrupp med1,7 procent jämfört med andra kvartalet.

I denna grupp ingår bland annat motorfordonsindustrin och teleproduktindustrin. Under september månad minskade produktionen med 3,3 procent inom motorfordonsindustrin jämfört med augusti. Inom teleproduktindustrin minskade produktionen med 2,7 procent från augusti till september.

Industri för icke varaktiga konsumtionsvaror
Produktionen inom industri för icke varaktiga konsumtionsvaror ökade med 0,3 procent i september jämfört med augusti. Sammantaget under det senaste kvartalet ökade produktionen inom denna delgrupp med 1,4 procent jämfört med närmast föregående kvartal.

Industri för varaktiga konsumtionsvaror
Produktionen inom industri för varaktiga konsumtionsvaror minskade med 1,5 procent mellan augusti och september. Vid en jämförelse mellan tredje och andra kvartalet har produktionen minskat med 0,3 procent.

Industri för energirelaterade varor
Produktionen inom industri för energirelaterade varor ökade med 5,4 procent i september jämfört med augusti. Under det senaste kvartalet ökade produktionen med 3,5 procent jämfört med vartalet innan.

Källa: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109