23948sdkhjf

Robottillverkaren Motoman minskar i Kalmar och Torsås

Motoman Robotics har efter en översyn av sin organisationsstruktur beslutat att flytta delar av sin verksamhet.
Motoman Robotics har efter en översyn av sin organisationsstruktur beslutat att flytta delar av sin verksamhet. Dessutom har finanskrisen kraftigt minskat orderingången. Som resultat berörs 70 medarbetare av totalt 276 i Kalmar och Torsås.

– Neddragningarna drabbar naturligtvis många medarbetare och dessutom flera som jobbat länge för Motoman. Vi känner givetvis ett ansvar för dem att göra vad vi kan för att hjälpa dem och ta hänsyn till deras personliga förhållanden och situation, säger Jan Lindmark.

Företagets har sett över strukturen för sin europeiska organisation och ser att distributionen måste komma närmare kontinenten. Det gör det möjligt att möta konkurrensen från andra tillverkare och samtidigt fokusera på kärnkompetensen inom systemverksamhet i Sverige.

– Vi flyttar en distributionsfunktion från Kalmar till den europeiska kontinenten, samt tillverkning av robotstyrsystem från Torsås till Japan. Dessutom ser vi nu effekterna av finanskrisen i form av minskad orderingång. Sammantaget berörs anställda såväl inom produktionen som på tjänstemannasidan, säger Motomans VD, Jan Lindmark.

Företaget inleder idag förhandlingar med berörda fackliga organisationer och har meddelat Arbetsförmedlingen ett varsel som omfattar 70 medarbetare i Kalmar och Torsås. Företagets medarbetare har informerats på förmiddagen och förhoppningen är att kunna erbjuda dem någon form av stöd under en omställningsperiod. Planen för ett stödprogram för de anställda ska tas fram i dialog med medarbetare, fack, Arbetsförmedlingen och de berörda kommunerna.

Om företaget
Motoman är idag världens största tillverkare av industrirobotar med mer än 180 000 robotar installerade i hela världen. Företaget ingår i den japanska koncernen Yaskawa Electric Corporation. Huvudkontoret för norra Europa ligger i Kalmar. Produktionsenheter finns i Sverige, Tyskland och Slovenien. Företaget har 280 anställda i Sverige och omsatte 2007 1,8 miljarder kronor per år. Globalt omsätter 7800 anställda 33 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125