23948sdkhjf

Krisen är över för Aluminiumsmältverket Kubal

Kubal i Sundsvall har kommit ur sin ekonomiska knipa och har nu åter pengar i kassan.
Den ryska ägaren Rusal har annars hållit inne pengar under en längre tid, vilket har gjort det omöjligt för Kubal att betala sina leverantörer. Nu har den ryska ägaren gjort rätt för sig och Kubal har åter pengar i kassan så att alla leverantörer kan få betalt.

Bakgrunden för likviditetskrisen var att den ryske storfinansmannen och ägaren av Rusal, Oleg Deripaska, hamnat i en lånefälla efter att hans högbelånade aktier i en nickelproducent rasat i värde med över 80 procent. Den statskontrollerade ryska banken VEB lånar nu Rusal motsvarande 35 miljarder kronor och därmed är krisen över för dotterbolaget Kubla i Sundsvall.

Källa: Sundsvalls Tidning

Om företaget
Kubal byggde smältverket i Sundsvall 1942. Aluminiumproduktionen utbyggdes intensivt under sextiotalet och en ny fabrik etablerades.

I mitten av 80-talet moderniserades smältverket med tidens senaste teknologi, vilket ökade kapaciteten från 2 000 ton per år till 100 000 ton, motsvarande hälften av aluminiumefterfrågan i Sverige.
Omkring hälften av Kubals produktion går till hemmamarknaden och hälften exporteras. Smältverket sysselsätter över 500 personer.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109