23948sdkhjf

Positivt resultat för SSAB

Halvårsrapporten för 2016 visar på ett förbättrat resultat, kassaflöde och finansiell ställning.
SSAB:s rörelseresultat, exklusive jämförelsestörande poster, uppgick till 668 miljoner kronor under andra kvartalet 2016 – en förbättring med 858 miljoner kronor jämfört med första kvartalet 2016. Samtliga divisioner uppvisade ett förbättrat resultat, där SSAB Europe utvecklades starkast mellan kvartalen.

Orsakerna till det förbättrade resultatet var, enligt bolagets koncernchef Martin Lindqvist, främst högre volymer, högre priser och ytterligare synergier. Det operativa kassaflödet var positivt och uppgick till 1 151 miljoner kronor, trots högre kundfordringar på grund av ökade leveranser och stigande priser.

Leveranserna under det andra kvartalet ökade jämfört med första kvartalet och ökade även jämfört med andra kvartalet i fjol. Detta berodde, enligt koncernchefen, främst på minskad import av material till Europa och ökade inköp från Nordamerika.

Integrationen av förvärvet av Rautaruukki är nu helt genomförd. Under andra kvartalet har vi realiserat synergier om 475 miljoner kronor, och årstakten vid slutet av kvartalet uppgick till 2 miljarder kronor.

– Vi är på god väg att realisera vårt totala besparingsmål om att sänka kostnadsnivån med 2,8 miljarder kronor på årsbasis från 2017. Bemanningsneddragningen, med ett mål om minskning av 2 400 anställda, löper också enligt plan, kommenterar Lindqvist vidare.

Nyemissionen som kommunicerades i april har avslutats. Genom emissionen har SSAB tillförts cirka 5 miljarder kronor och dessutom kommer det finansieringspaket vi har på plats att väsentligt minska låneförfallen de kommande tre till fem åren samt förlänga löptiderna på våra kreditfaciliteter. SSAB har som mål att minska nettolåneskulden med 10 miljarder kronor till slutet av 2017 genom nyemissionen, försäljning av icke kärnverksamheter och kassaflöden genererade från verksamheten.

– Med en kraftigt förbättrad finansiell ställning får vi goda förutsättningar att tillvarata de möjligheter som finns på marknaden samt kunna driva tillväxt inom våra väldefinierade fokusområden, avslutar Lindqvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141