23948sdkhjf

Nytt superstål ska tåla 100 millioner grader

En ny typ gjutjärn som är 70 procent starkare än andra typer av stål och som kan tåla enorm värme ska användas när fusionsreaktorn ITER byggs i Sydfrankrike nästa år.
Hjärtat i fusionskraftverket ITER är plasmainneslutningen som ska rymma en atomsoppa som är 100 miljoner grader varm . Det ställer stora krav på materialen, även om stålet inte ska i direkt kontakt med plasman som hålls ihop av starka magnetfält. Men stålets kvalitet är ändå avgörande och forskning i stålets egenskaper under höga temperaturer fick förnyad fokus efter WTC-katastofen den 11 september 2001, när skyskrapornas stålarmeringar miste styrkan redan vid 500 grader.

Både engelska och amerikanska forskare bjuder på framställning av superstål till detta fusionskraftverk, som ska börja byggas i starten av nästa år vid staden Cadarache i Sydfrankrike.

Amerikanska Oak Ridge National Laboratory har nu framställt en ny slags gjutjärn som är 70 procent starkare än andra slags stål. Det är viktigt att stålet kan gjutas eftersom USA ska tillverka 100 invecklade stålmoduler på 3-4 ton vardera till byggnaden af ITER´s plasmainneslutning, den så kallade Tokamak reaktorn. Trots storleken är verket bara en demonstrationsmodell som ska ge ett bud på framtidens lösning av energibehovet.

Källa: Ingeniøren (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094