23948sdkhjf

LKAB investerar 12 miljarder kronor

LKABs styrelse har beslutat om en ny huvudnivå för järnmalmsgruvan i Kiruna - den i särklass största investering i företagets historia.
LKABs styrelse har beslutat om en ny huvudnivå för järnmalmsgruvan i Kiruna.

Investeringen är den i särklass största i företagets historia. Den följer företagets långsiktiga strategi och tryggar de investeringar vi redan har gjort på ca 20 miljarder kronor i verksamheten ovan jord och därigenom LKABs fortsatta verksamhet i Malmfälten, säger en glad Ola Johnsson, VD för LKAB.

LKABs styrelse tog beslutet om huvudnivån (KUJ 1365) den 28 oktober 2008. Investeringssumman är beräknad till 12 424 000 000 kronor, nästan 12,5 miljarder!

Ola Johnsson, vd för LKAB:

- Investeringen i Kirunas nya huvudnivå är en tydlig signal; vår framtidstro är stark, vi säkerställer att vi kommer att fortsätta att bryta världens mest miljövänliga järnmalm. Vår magnetitmalm som förädlas till green pellets tillhör tveklöst framtiden.

- LKAB investerar sina vinster i den egna verksamheten i Malmfälten för att säkra företagets framtid. Den jättelika investeringen i ny huvudnivå innebär att LKABs verksamhet med brytning och förädling av järnmalm i Kiruna tryggas bortåt år 2030.

- Stadsomvandlingen i Kiruna är en direkt konsekvens av brytningen av den nya nivån och blir en gemensam utmaning med de olika intressenterna, som i sig också kommer att generera tillväxt för regionen via de omfattande byggprojekt som omger stadsflytten.

- Satsningen, som beslutades av styrelsen mitt under en global finansiell kris och i ett läge där osäkerheten om konjunkturen är stor, underlättas av LKABs starka finansiella position.

Investeringssumman inkluderar arbeten i gruvan på drygt en miljard kronor i infrastruktur som vägar, ventilation, uppfordring etc, som har pågått sedan 2006.

LKABs expansion vid verksamhetsorterna i Malmfälten innebär en successiv utbredning av deformationszoner, som förorsakas av gruvbrytningen. Tillsammans med berörda, såsom stat/ägare, kommuner, myndigheter, andra företag, fastighetsägare och övriga berörda, bedriver LKAB ett aktivt arbete för att finna gemensamma lösningar för strukturomvandlingen. I takt med överenskomna avtal med respektive intressent avsätter LKAB successivt medel för överenskomna åtaganden. Strukturomvandlingarna kommer att medföra att betydande kostnader och investeringsutgifter uppstår under de kommande åren. LKABs utgångspunkt är Minerallagen och att LKAB ansvarar för att ersätta dagens funktioner.

Investeringen förutsätter att LKAB får nödvändiga tillstånd i form av bearbetningskoncession, anvisning av mark samt miljötillstånd från Bergstaten resp Miljödomstolen.

Källa: LKAB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094