23948sdkhjf

Japan nästa för Piteåföretag

Piteåföretagen Kylmontören, Pelator VVS Projektering, Piteå Svets & Maskin, PSM samt Elteknik har vunnit en upphandling om bygge av kylanläggning i Tokyo.
Företaget Kylmontören i Piteå ska se till att personalen på svenska ambassaden i Tokyo inte får det allt för svettigt i framtiden. Bolaget vann nämligenupphandlingen om bygget av en ny klimatanläggning.
- Det ska bli oerhört intressant, säger Ulf Nordwall, ägare och vd, om det tre månader långa uppdraget i Japan.

Bakom förnyelsen av svenska ambassadens kylanläggning ligger faktiskt idel Piteföretag. Pelator VVS Projektering AB har gjort ritningarna.Men själva bytet ska alltså utföras av Kylmontören med hjälp av Piteå Svets & Maskin AB , PSM, och Elteknik som alla ingår i samma koncern och och som samtliga är ägda av Nordwall.

- Peter Olsson på Pelator peppade oss att lämna ett anbud till statens fastighetsverk, berättar Nordwall, som ändå väntade in i det sista.

Taktiskt rätt
- Förfrågan låg länge på skrivbordet. Men 15 dagar före anbudstidens utgång åkte han till Tokyo för att titta på jobbet.
- Jag fick höra att vi hade goda möjligheter att konkurrera om uppdraget eftersom kostnadsläget i Japan är högre än här hemma i Sverige.
Att Nordwall väntade in i det sista med att lämna anbud visade sig, med facit i hand, också taktiskt riktigt.

Ordervärde 4,5 miljoner kronor
- Beställaren hade frågor, delvis baserade på vad andra anbudsgivare sagt, och på plats såg vi dessutom att ett byte av kylanläggningen inte skulle gå att genomföra enligt ursprungliga ritningar. Så vi föreslog en del ändringar. Det föll i god jord.
Med ett anbud på 4,5 miljoner kronor vann Kylmontören upphandlingen.
- Men det visade sig att prisskillnaderna i slutändan inte var så stora. Närmaste anbud, från en japansk konkurrent, låg bara 100 000 kronor högre, berättar Nordwall.

20-årsjubileum
Uppdraget iTokyo innebär nya spännande erfarenheter för Kylmontören som nästa år firar 20-årsjubileum.
- Japan är ju inte precis det första landet man tänker på när nya jobb ska raggas, skrattar Nordwall.
Går allt väl hoppas han på nya uppdrag åt Statens fastighetsverk.
- Vi får chansen att visa vad vi går för. Uppdraget i Tokyo kan bli en betydelsefull referens för vår del. Statens fastighetsverk förvaltar ett stort antal byggander runt hela världen och enligt upppgift har flera av dem problem med sina klimatanläggningar. Förhoppningsvisgenererar jobbet i Tokyo fler uppdrag för vår del.

35 meter hög
Förberedelserna pågår för fullt. Utrustning och material ska packas i containrar och skeppas till Japan.
- Det mesta tar vi med oss som pumpar, värmeväxlare, ackumulatortankar, rör, verktyg med mera...
Vecka 47 åker Nordwall till japan för att träffa en del leverantörer.
- Vi behöver hyra en lyftkran. Ambassaden är 35 meter hög. Vi behöver också hitta någon som kan ta omhänderta allt det gamla som rivs bort.

Stark koncern
Direkt efter trettonhelgen, vecka två, åker Kylmontörens personal till Tokyo för att påbörja arbetet. På plats blir Magnus Johansson projektledare.
- Vi kommer att varva mellan två team. Totalt ska vi ha tre till fyra gubbar där hela tiden, berättar Nordwall, som också vill framhäva styrkan i koncernen Företagsgruppen, där Kylmontören, PSM och Elteknik ingår.
- Elteknik gör all el. PSM svarar för rördragning och montage. Kylontören står för den tekniska lösningen, igångkörning, intrimning och leverans av den kyltekniska utrustningen.
Den 2 april,innan den varma årstidens ankomst, vill Statens fastighetsverk att den nyakylanläggningen står klar.
För att underlätta kommunikationen på plats har Kylmontören anställt en tolk, japanfödda Naoko Eshima, som för tillfället studerar till upplevelseproducent vid Institutionen för musik och media i Piteå.

Jordbävningssäkert
- Det visade sig att hennes far är arkitekt och han har blivit en värdefull kontakt. Vi har bollat en hel del frågor med honom. Bland annat ska kylanläggningen placeras jordbävningssäkert. Det är frågor och problem som man aldrig kommer i kontakt med i Sverige.

Om Kylmontören
Företaget grundades 1989.
Den egna personalstyrkan uppgår till tio anställda.
Omsättningen är 16 miljoner kronor per år.
Bolaget har sitt säte i Piteå med en filial i Skellefteå.
Kylmontören är ett av tre företag tillsammans med PSM och Elteknik i koncernen Företagsgruppen som alla huserar under samma tak i lokalerna på Öhn i Öjebyn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156