23948sdkhjf

Klimatforskningen stärks med 500 miljoner kronor

Regeringen genomför nu en kraftig satsning på svensk klimatforskning. I den forsknings- och innovationsproposition som läggs fram idag, Ett lyft för forskning och innovation, får klimatrelaterad forskning en nivåhöjning med en halv miljard kronor fram till år 2012.
- Regeringen prioriterar klimatforskningen och tillför nu en halv miljard kronor till den största satsningen på miljöforskning som har gjorts. Med kraftsamlingen på forskning får vi en bättre vetenskaplig grund både för att driva klimatfrågorna och hantera klimatpåverkan i Sverige, säger miljöminister Andreas Carlgren.

De strategiska forskningsområden i propositionen som är av direkt betydelse för klimatarbetet är:
• Klimatmodeller (40 miljoner)
• Effekter på naturresurser, ekosystemtjänster och biologisk mångfald (75 miljoner)
• Hållbart nyttjande av naturresurser (70 miljoner)
• Energi (310 miljoner)

Inom dessa områden kommer regeringen att långsiktigt satsa betydande forskningsresurser genom direkta anslag till främst universitet och högskolor. De nya resurserna till energiforskning riktas mot utveckling av tekniker som minskar klimatpåverkan från energi- och transport¬sektorerna, såsom vindkraft, andra generationens biodrivmedel och hybridfordon.

Utöver dessa riktade satsningar ökas anslagen för havsmiljöforskning med 40 miljoner kronor. Dessutom får forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas, 169 miljoner kronor i nivåhöjning till år 2012. Detta gör det möjligt att satsa även på andra viktiga områden som berör klimatarbetet, t.ex. forskning om samhällets sårbarhet och beredskap inför klimatförändringar samt hållbart samhällsbyggande och samhällsplanering, där stora klimatvinster kan uppnås.

Källa: Miljödepartementet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.173