23948sdkhjf

Nyskapande svetsteknologi

Corema introducerar ett nyskapande hybridsystem som bygger på en kombination av MIG/MAG- och plasmabåge. Tekniken möjliggör ökade svetshastigheter, djupare inträngning samt en betydande minskning av svetssprut.
Super-MIG är ett nyskapande hybridsystem som bygger på en kombination av MIG/MAG- och plasmabåge. Tekniken möjliggör ökade svetshastigheter, djupare inträngning samt en betydande minskning av svetssprut.

Det är inte ofta det dyker upp nyheter inom svetstekniken, men när det väl gör det öppnas ofta dörrar till nya applikationer och möjligheter till ökad kvalitet och produktivitet.

Super-MIG är ett nyskapande hybridsystem som bygger på en kombination av MIG/MAG- och plasmabåge, inbyggt i ett gemensamt svetshuvud. Resultatet av detta blir en gemensam process där samverkan mellan de båda teknikerna möjliggör ökade svetshastigheter, djupare inträngning samt en betydande minskning av svetssprut gentemot traditionell MIG/MAG.

Plasma Laser Technology (PLT) har utvecklat ett hybridsystem som kombinerar plasmabågens goda penetrationsegenskaper med MIG/MAG-processens förmåga att tillsätta svetsgods till fogen. Det gemensamma svetshuvudet innefattar en plasmaelektrod som etablerar en ljusbåge i processens framkant. Plasmabågen skapar ett ”nyckelhål” i grundmaterialet, som omedelbart fylls med tillsatsmaterial av den efterföljande MIG/MAG-processen.

Metoden är utvecklad för att enkelt kunna appliceras i en befintlig robotsvetscell. En elektronisk interface-enhet, med inbyggd plasmaströmkälla, kontrollerar hybridprocessen. Härifrån ges möjligheten att under körning skifta mellan applikationerna plasma och MIG/MAG eller kombinerad plasma-MIG/MAG.

Omfattande svetsprover har visat på en rad förbättringar gentemot traditionell MIG/MAG:
- Högre svetshastigheter
- Djupare inträngning
- Grundmaterialet slår sig mindre pga. att den värmepåverkade zonen minskar
- Betydande minskning av svetssprut.

Genom att starta processen med enbart plasmabågen, förvärms materialet och en sprutfri start kan erhållas. Under hela processen bränner plasman bort föroreningar och legeringar som ger upphov till porer och svetssprut. Plasmadelen möjliggör även helt nya applikationer för GMAW. Två eller fler plåtar som läggs ovanpå varandra kan nu sammanfogas med såväl korta små stygn/punkter som en kontinuerlig fog.

Hur mycket svetshastighetenkan ökas är applikationsberoende. Typiska värden för ökningen ligger runt en faktor två. Utöver tidsbesparingar innebär detta att värmetillförseln kan minskas betydligt vilket i sin tur leder till mindre strukturändringar i materialet. Processen medför även att känsligheten för spaltvariationer minskar.

Super-MIG presenterades för den amerikanska marknaden under 2007 och fick nyligen sin genombrottsorder, då Cummins Emissions beställde 29 enheter för tillverkning av avgassystem.

I arbetet med att lansera Super-MIG i Europa har Corema AB utsetts till generalagent i Sverige, Danmark och Finland. I sina lokaler i Partille har Corema i samarbete med Motoman, ESAB och Air Liquide installerat en komplett svetscell för att kunna utföra prover för den svenska marknaden. De prover som hitills utförts i Coremas regi visar på att metoden är applicerbar på såväl belagd tunnplåt (<1mm) som grövre balkar (12mm) med tillfredsställande resultat.

Om Corema
Corema AB startades 1989. Tillsammans med dotterföretagen Svetsekonomi AB, Olof Lakander AB och Nordiska Svetsverket AB bildar man en fullserviceorganisation för företag inom svets-, ytbearbetnings-, skydds- och sammanfogningsområdet. Corema-Gruppen har 15 anställda och omsätter cirka 75 MSEK. Bland leverantörerna finns 3M, Avesta, ESAB, Air Liquide, Motoman, Pferd, Skydda, Metabo m.fl.

Corema har även kursverksamhet och erbjuder kurser i svetsning och lödning samt utfärdar svetslicenser enligt SS-EN 287 och certifikat för Heta Arbeten, både i egna lokaler i Partille och ute hos kunder.

Corema-gruppen arbetar mot såväl stora som små kunder. Några av de största är Atlas Copco, Boliden, Scania, SSAB, Volvo Aero Corporation och Volvo Cars Corporation.
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11