23948sdkhjf

Höganäs AB: Delårsrappport

Tillväxt och förbättrat resultat trots svag konjunktur.
Höganäs AB

HÖGANÄS TREDJE KVARTAL 2008: TILLVÄXT OCH FÖRBÄTTRAT RESULTAT TROTS SVAG KONJUNKTUR

Höganäs omsättning ökade med 5,8 procent och rörelseresultatet med 17 procent under tredje kvartalet 2008, trots svagare efterfrågan på flera marknader. Det berodde på ökade volymer och högre priser. Övertagandet av den verksamhet som förvärvades från Kobelco i Nordamerika går snabbare än planerat.

Idag publicerar Höganäs AB delårsrapport för januari-september 2008. Företagets nettoomsättning under tredje kvartalet ökade från 1 489 Mkr till 1 575 Mkr, motsvarande 5,8 procent. Det berodde dels på en volymtillväxt på 2,7 procent varav 2,4 procent härrör från förvärvet av verksamhet från Kobelco i Nordamerika i augusti; dels på prishöjningar och valutaeffekter. Volymutvecklingen var fortsatt stark i Asien och Sydamerika. I Europa och Nordamerika var utvecklingen svagare som en följd av lägre efterfrågan framför allt från bilindustrin. I Nordamerika tog företaget ytterligare marknadsandelar.

Rörelseresultatet för tredje kvartalet uppgick till 131 Mkr (112), vilket var 17 procent högre än föregående år. Lägre kostnader för nickel och en svagare kurs för svenska kronan påverkade resultatet positivt. Det motverkades delvis av högre kostnader för stålskrot och insatsvaror samt lägre resultat av metall- och valutasäkringar.

Under årets första nio månader uppgick nettoomsättningen till 4 750 (4 420) Mkr, en ökning på 7,5 procent. Av detta utgjorde 5 procent volymtillväxten. Exklusive försäljningen till Kobelcos kunder var ökningen 6,8 procent, varav volymtillväxten var 4,2 procent. Rörelseresultatet för niomånadersperioden var 559 Mkr (475), en ökning med 18 procent.

Höganäs koncernchef Alrik Danielson kommenterar:
"Mot bakgrund av den betydande avmattningen på våra marknader är det glädjande att vi kan visa fortsatt tillväxt såväl i försäljning som i resultat och kassaflöde. Inför framtiden ser vi positivt på att råvarupriserna har sjunkit samt att den amerikanska dollarn har stärkts. Dessutom är vi mycket nöjda med det arbete som läggs på överföringen av Kobelco Metal Powders kunder i Nordamerika. Vi ligger något före tidsschemat då det gäller att starta produktionen för dessa kunder i vår anläggning i Pennsylvania."

Information:

HÖGANÄS AB (publ)
Alrik Danielson
VD & Koncernchef
Tel 042-33 80 00

Sven Lindskog
Finansdirektör
Tel 042-33 80 00


Höganäs den 23 oktober 2008


Informationen är sådan som Höganäs AB (publ) ska offentliggöra enligt lagen om börs- och clearingverksamhet och/eller lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 23 oktober 2008, kl 09.00.


Höganäs grundades 1797 och är i dag ledande inom järn- och metallpulverbranschen. Slutproduk-terna finns främst inom bilindustrin och produkter som används i och kring hemmet (vitvaror, handverktyg mm). Omsättningen under 2007 uppgick till 5 838 Mkr (5 123) och resulta¬tet före skatt uppgick till 562 Mkr (525). Höganäs är noterat på OMX Nordic Exchange Stockholms Mid Cap-lista. För ytterligare information besök vår hemsida www.hoganas.com

Höganäs utvecklar, tillverkar och marknadsför järn- och metallpulver. Pulvret används i komponent- tillverkning, svetselektrodtillverkning, kemi och metallurgiapplikationer och termisk ytbeläggning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093