23948sdkhjf

Dansk-svensk vindkraftsutbildning får EU-stöd

Vind i Öresund är ett samarbete om säker och ekonomisk vindkraft mellan forskare i matematisk statistik vid Lunds Tekniska Högskola och forskare vid Informatik, Elektro och Risö vid DTU.
Vind i Öresund är ett samarbete om säker och ekonomisk vindkraft mellan LTH och DTU. Närmare bestämt mellan forskare i matematisk statistik vid Lunds Tekniska Högskola och forskare vid Informatik, Elektro och Risö vid DTU.

EU:s regionfond Interreg IV har nu beviljat projektet ett stöd på hela en miljon euro . De deltagande institutionerna ska bidra med samma belopp.

Projektet går ut på att skapa ett gemensamt utbildningsmoment som ska komplettera de existerande kursutbuden vid LTH och DTU. Ny teknik ska utvecklas och demonstreras för produktionsplanering och underhåll samt för stora mängder vind-el i existerande nät.

På LTH är projektet särskilt intressant för civilingenjörsprogrammet i Teknisk matematik ("Pi") och dess nya inriktning "Miljö, risk och klimat".
För institutionen i Lund ger det ett tillskott på 1,5 miljon kronor om året och kommer bl a att finansiera en doktorandtjänst. Ett demonstrationsprojekt handlar om ett nytt vindkraftspaket på Bornholm.

Källa: LTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093