23948sdkhjf

Satsning på ny solcellsteknik

Gällivare PhotoVoltaic AB, GPV, satsar på ny teknik och inrättar en forskningsoch utvecklingsavdelning i Göteborg. Syftet är att utveckla en teknik som på sikt ger lägre produktionskostnader.
Borevinds dotterbolag solcellspanelstillverkaren Gällivare PhotoVoltaic AB , GPV, satsar på ny teknik och inrättar en forskningsoch utvecklingsavdelning i Göteborg. Syftet är att utveckla en teknik som på sikt ger lägre produktionskostnader.

Den nya tekniken bygger på ett mer effektivt utnyttjande av det material som används i solcellspanelerna. Med så kallad tunnfilmsteknik sjunker materialåtgången, vilket kraftigt reducerar kostnaderna.

För GPV är satsningen ett avgörande steg för att möta kraven på produktutveckling i en snabbt växande marknad.

- Vi skaffar oss nu möjligheter att utveckla en teknik som motsvarar framtida krav på solenergi, säger GPVs ordförande Owe Linton. Potentialen för solenergi är stor och ökar kraftigt med lägre produktionskostnader.

Chef för den nya avdelningen blir Angela Kylner, som är doktor i tunnfilmsteknik för solceller. Hon kommer närmast från Renewable Energy Corporation (REC) i Norge, där hon arbetat som forskare vid RECs anläggning i Narvik.

- Det är roligt att få använda sin sakkunskap direkt i en mycket strategisk utveckling så nära produktionen, säger Angela Kylner, som forskat i tunnfilmstekniken vid flera universitet och högskolor i Europa.

För att möta de krav och utmaningar som krävs för att utveckla nästa generations solcellsteknologi placeras den nya forsknings- och utvecklingsavdelningen i Göteborg. En stor del av forskningskompetensen inom solenergi finns samlad kring Chalmers Tekniska Högskola.

Källa: Borevind

Om Borevind AB
Bolaget investerar i förnybar energi och har sitt säte och huvudkontor på Orust. Bolagets drygt 3.100 aktieägare utgörs institutionella ägare, privatpersoner och mindre företag i såväl Sverige som utomlands. Borevind har investerat i vindkraft, solenergi, vågkraft samt bioenergi och äger 21,4 procent i Swedish Energy Transition System AB (Switchpower), 65 procent i Gällivare PhotoVoltaic AB- GPV, 1,6 procent i Rindi Energi AB samt 10 procent i Langlee Wave Power AS.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109