23948sdkhjf

Ny tekniksatsning mot Volvo-kris

Sveriges Ingenjörer har ett bud på vad man kan göra för att hejda krisen vid Volvo. Ett utvecklingsförslag har lämnats till regeringen.
Bilda ett institut för miljömärkt mobilitet i Göteborg, som samlar och utvecklar den spetskompetens fordonsindustrin har genererat. Det föreslår Sveriges Ingenjörer för att hejda krisen vid Volvo.

- Ett stort antal av Volvos medarbetare utgörs av ingenjörer. De är centrala för utveckling av ny teknik och nya modeller.

Akademikerföreningen vid företaget framhåller risken för att även icke uppsagda medarbetare kan komma att sluta då de är oroliga för företagets framtid, säger förbundsdirektör Richard Malmborg.

- Flykt av spetskompetens kan komma att förvärra Volvos framtida möjligheter. Det är därför av högsta prioritet att åtgärder sätts in för såväl utveckling som omställning. Med tanke på bilindustrins stora roll i Göteborg och Västsverige krävs åtgärder med effekter på både lång och kort sikt, säger Richard Malmborg.

Han lade vid tisdagens förmiddagsmöte med näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin fram ett fyra punkters förslag från Sveriges Ingenjörer. Högst på listan står förslaget på ett institut för mobilitet. Institutet bör få i uppdrag att fånga upp den spetskompetens som fordonsindustrin har genererat och därmed förhindra flykt. Forskningsresurser måste koncentreras.

- Framtidens transporter måste uppfylla mycket högt ställda miljökrav. Men mobilitet handlar i framtiden inte bara om fordon och transporter utan minst lika mycket om systemlösningar. Hybridtekniken är ett steg på vägen mot mer miljöanpassad teknik, säger Richard Malmborg.

Dessutom framhåller Sveriges Ingenjörer vikten av att underlätta entreprenörskap och nyföretagande, att man bygger vidare på VINNVINN (programmet som i omedelbar anslutning till IT-krisen 2002 startades i samverkan mellan företag, region och statliga myndigheter och blev framgångsrikt i Göteborg) samt att arbetsförmedlingen blir effektivare med en tydlig fokusering på akademiker.

Källa: Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer bildades då Civilingenjörsförbundet och Ingenjörsförbundet gick samman 1/1 2007. Det är med sina 117 000 medlemmar det största förbundet inom akademikerorganisationen Saco.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094