23948sdkhjf

Större möjligheter att använda återvunnet aluminium

Det är mer miljövänligt och mindre kostsamt för industrin att använda återvunnet aluminium i sin produktion, och nu förbättras möjligheterna att använda det.
Det är mer miljövänligt och mindre kostsamt för industrin att använda återvunnet aluminium i sin produktion. Svensk industri har bra erfarenheter med en aluminiumlegering som görs av återvunnet aluminium. Nu har SIS, Swedish Standards Institute tillsammans med den svenska aluminiumbranschen sett till att den mer miljövänliga aluminiumlegeringen finns med i den europeiska standarden.

När industrin kan använda en högre andel återvunnet aluminium går det åt betydligt mindre energi jämfört med om man tillverkar nytt. Med återvunnet aluminium sparar man upp till 95 procent av den energi som behövs vid nyproduktion. Sverige har varit aktiva i arbetet med att förbättra den europeiska standarden för gjutet aluminium.

- I Sverige tillverkas många produkter i återvunnet aluminium med bra resultat och i den nya utgåvan av den europeiska standarden har vi nu lyckats få med den legering som används mycket i Sverige, säger Måns Sjölander, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.

Standardförslaget som nu är på remiss innehåller ca 40 aluminiumlegeringar. Några legeringar kan endast göras av primärt aluminium och andra har en sådan sammansättning att de kan göras av återvunnet aluminium. SIS har sett till att standardförslaget har med en motsvarighet till den legering (SS 14 42 63) som används mycket i Sverige men som inte fanns med i den första versionen av den europeiska standarden.

Källa: SIS, Swedish Standards Institute


Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078