23948sdkhjf

Nytt besparande system för processoptimering

Det nya operatörssystemet från IVL Svenska Miljöinstitutet minskar energianvändningen och ökar utbytet av råvaran. Systemet har testats bl.a. vid SSAB i Oxelösund.
IVL Svenska Miljöinstitutet har utvecklat ett nytt operatörssystem för processindustrin. Det har testats vid SSAB i Oxelösund och Nynas AB:s raffinaderi i Göteborg, med minskad energianvändning och ökat utbyte av råvaran som resultat.

Utveckligen av systemet har pågått i cirka tio år och är bland annat resultat av ett stort europeiskt forskningsprojekt som drivits av IVL. Poängen med systemet är att det ger operatörerna information i realtid så att de snabbt kan anpassa processen till optimal drift med hänsyn tagen till de tre parametrarna miljö, ekonomi och produktkvalitet.

I ett projekt som IVL drivit tillsammans med SSAB i Oxelösund och som berört den del av produktionen där stål renas från svavel med hjälp av kalciumkarbid . Här har man med hjälp av systemet kunnat minska den genomsnittliga dosen av kalciumkarbid/ton råjärn, vilket ledde till besparingar av kemikalier motsvarande 5 miljoner kronor per år samt 1700 ton mindre slagg per år.

Nu planerar IVL att knoppa av ett bolag, EEQ - som står för Environment, Economy, Quality - för att driva verksamheten med etablering av modellbaserad styrning och övervakning.

- Många talar om tillämpad forskning, men vi visar på detta sätt att vi också går från ord till handling när det gäller att föra ut forskningsresultat till praktisk användning i industrin, säger Tord Svedberg, VD för IVL Svenska Miljöinstitutet.

På Miljöteknik- och Processteknikmässan i Göteborg 7-9/10 (monter B05:52) demonstrerar IVL och Nynas hur operatörssystemet fungerar i praktiken. Här kommer vi även att redogöra för andra industritillämpningar.

Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet

Om IVL
IVL Svenska Miljöinstitutet är ett fristående och icke vinstdrivande forskningsinstitut som sedan 1966 arbetat med lösningar på miljöproblem i samhället och hos företag.
Vi arbetar med miljöfrågor i ett helhetsperspektiv med uppdraget att påskynda en hållbar tillväxt.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125